<-- NIET ACTIEF -->

Waar een fruitsalade en limonade is, is de wesp. En helaas ook de kans op een wespensteek. Maar waarom zijn wespen eigenlijk zoetekauwen? Hoe weet je dat je allergisch bent voor een wespensteek? En hoe houd je wespen op afstand? Dit hoor je te weten voordat de wespenmaand begint.

Na een wespensteek moet je meteen op die plek zuigen

Het is geen fabel dat je het beste meteen op de plek kunt zuigen waar je gestoken bent. Het is wel belangrijk dat je dit direct doet na de steek. Als je langer dan twee minuten wacht, is het gif waarschijnlijk al in je bloedsomloop terechtgekomen. De kans is groot dat de huid dan langer dik blijft en het langer pijn blijft doen.

In Nederland zijn ‘maar’ twee soorten wespen

Vergeleken met de 25 muggenfamilies in Nederland, zijn er maar weinig wespen. Of juist meer dan genoeg. De gewone wesp en de Duitse wesp zie je in de zomermaanden, deze wespen horen bij de familie van de plooivleugelwespen.

Augustus is de wespenmaand

Over het algemeen zie je vooral in de maand augustus veel wespen, daarom wordt dit de wespenmaand genoemd. In deze tijd zijn de laatste wespenlarven volgroeid, dat betekent dat de wespen nu actief op zoek moeten naar eten. Daarvoor aten ze namelijk het zoete braakvloeistof van hun eigen larven. Wespen hebben net zoals de meeste mensen behoefte aan zoet, dus richten ze zich op onze zoetigheden. Niet gek dus dat je in de maand augustus vaak niet ongestoord een stuk fruit of ijs buiten kunt eten.

Alle wespen steken

Wespen steken alleen als ze zich bedreigd voelen, maar er zijn geen wespensoorten die niet steken. Als je druk met je armen of benen beweegt of een wesp bekneld raakt onder je oksel, is de kans groot dat je gestoken wordt. En in de buurt van een wespennest ben je natuurlijk ook minder veilig.

Wespen houd je ook op afstand met natuurlijke middelen

Wespen vangen in glas met een laagje limonade of wegjagen met de geur van citronella, deze ouderwetse trucjes werken prima. Een citroen met daarin een paar kruidnagels houdt ze ook op afstand. De tak van een tomaat, gemalen koffie, bevroren water en wierook schijnt ook te helpen.

Het zijn ontzettende nuttige insecten

Wespen zijn niet welkom als je buiten een ijsje eet, maar ongemerkt zijn ze wel heel nuttig.

Deze veelvraten eten naast zoetigheden namelijk graag andere insecten, net zoals spinnen en mieren. De insecten die schadelijk zijn voor de landbouw, schakelt de wesp uit. Niet alleen handig voor de boeren, maar wij hebben hierdoor ook minder last van insecten.

Er zijn maar weinig mensen allergisch voor wespensteken

Twee tot drie procent van de mensen is allergisch voor wespensteken, niet veel dus. Normaal hoort een wespensteek maar even pijn te doen en neemt de zwelling na een paar uur af. Een allergische reactie kan zich op veel manieren uiten, van galbulten over het hele lichaam tot een lage bloeddruk. Dan is het belangrijk om meteen naar de huisarts te gaan. Ook wanneer je gestoken wordt in je mond, neus of keel.