<-- NIET ACTIEF -->

Er is maar één nadeel aan de zomer: er zijn meer insecten. De kans op een insectenbeet ligt overal op de loer. Op internet staan genoeg goedbedoelde adviezen, zoals een muntstuk tegen de pijn. Maar klopt dit wel? Wij ontmaskeren voor jou alle fabels, zodat je hier deze zomer niet in hoeft te trappen.

Muntstuk op de huid, helpt tegen een insectenbeet

Nee! Fabel. Er is geen bewijs dat een koperen munt helpt tegen de pijn na een insectenbeet. Natuurlijk mag je het altijd proberen om een munt op de plek te plakken met een plakbandje. Verwacht geen wonderen, maar wel verbaasde blikken.

Een mug vindt jou lekkerder dan je partner

Feit. Elk stel kent het: ‘s ochtends is de één lek geprikt en de ander wordt wakker zonder muggenbulten. Dat sommige mensen vaker worden gebeten dan anderen, is niets nieuws. Uit onderzoek van Londense Wetenschappers blijkt dat dit mogelijk in de genen zit. Eeneiige tweelingen bleken net zo aantrekkelijk te zijn voor muggen, terwijl er bij twee-eiige tweelingen meer verschillen waren.

Muggen steken ook in de winter

Ja, een feit! Het muggenradarteam van Wageningen University deed onderzoek naar muggen die actief zijn in de winter. De bekende huissteekmug heeft een tweelingzus die juist in de winter steekt. Als je na de zomer een muggenbult hebt, is het dus niet zo vreemd.

Als je stil zit, word je minder snel gestoken

Feit. Muggen komen af op lichaamstemperatuur. Door te bewegen wordt de temperatuur hoger en is de kans ook groter dat je gestoken wordt. Ook zien muggen je beter wanneer je beweegt. Hoor je een mug? Blijf dan stil liggen of zitten.

Kruidnagel verjaagt wespen

Fabel. Er is geen hard bewijs dat een bakje met heet water en kruidnagel of kruidnagelpoeder wespen op een afstand houdt.

Wespen gaan dood na een keer steken

Fabel. Wespen steken wanneer ze zich bedreigd voelen, het is dus eigenlijk een soort zelfverdediging. Bijen en hommels laten bij het steken een angel in de huid achter (au!), maar wespen niet. Daarom is het ook een fabel dat wespen maar een keer steken en daarna doodgaan, ze doen dit gerust een aantal keer achter elkaar.

Lees meer over dit onderwerp