<-- NIET ACTIEF -->

Zuiveringszout, ook wel baking soda of natrium bicarbonaat genoemd, maakt zijn comeback in Nederland. Niet voor niets: dit duurzame middel is niet alleen natuurlijk, maar ook spotgoedkoop. Wij geven je een aantal manieren om het in de badkamer te gebruiken. 

1. Zuiveringszout in je (voeten)bad

Zin in een avond niets? Laat een bad vol lopen en voeg een paar eetlepels baking soda toe. Niet alleen doodt zuiveringszout bacteriën, het heeft ook nog eens een verzachtend effect op de huid. Heb je geen bad thuis, een voetenbad is (bijna) net zo ontspannend.

2. Neutraliseer vieze luchtjes

Baking soda staat bekend om zijn neutraliserende werking. Zo schijnt het de vieze lucht uit de kattenbak te temmen. Strooi daarvoor een klein beetje baking soda op de bodem van je kattenbak voordat je het kattengrit erin strooit. Ook werkt het voor vieze luchtjes in de koelkast, vuilnisbak en zelfs de stofzuiger.

3. Baking soda voor witte sneakers

Wist je dat je zuiveringszout kunt gebruiken om je sneakers weer stralend wit te krijgen? Handig! Neem een paar eetlepels baking soda en voeg er een klein beetje water aan toe tot het een dikke pasta wordt. Dip een tandenborstel in het mengsel en borstel je sneakers schoon. Haal er vervolgens een zachte theedoek over en je bent klaar.

4. Natuurlijke deodorant

Wil je graag een zo natuurlijk mogelijke deodorant gebruiken, dan word je blij van baking soda. Maak er een papje van met wat warm water en smeer het onder je oksels. Laat het wel goed drogen, anders is je kleding straks wit. Als je een gevoelige huid hebt, kun je baking soda mengen met wat gesmolten kokosolie voordat je het aanbrengt.

5. Wasmiddel van baking soda

Wasmiddel kun je goedkoop én gemakkelijk zelf maken van baking soda. Gebruik hiervoor zo’n 2,5 liter water, 40 gram (groene) zeep, 40 gram baking soda en een paar druppels etherische olie (zoals lavendel). Rasp de groene zeep, doe de ingrediënten in een pan en breng het aan de kook. Zorg dat alles is opgelost en meng het goed met een staafmixer. Laat het daarna een paar uur afkoelen en schenk het in een flacon. Je kunt het zoals ieder ander wasmiddel gebruiken.

De beste beautyproducten vind je doorgaans in je keuken. Wat kun je met
voeding voor je huid? In deze rubriek tippen we je om een ingrediënt van de
keuken te verplaatsen naar de badkamer. Zo simpel, duurzaam en
budgetproof kan een gezonde leefstijl zijn!