<-- NIET ACTIEF -->

Na een hartinfarct daalt de nierfunctie twee keer zo snel als bij normale veroudering. Extra visolie in de voeding remt deze snelle achteruitgang. “Het aantal patiënten met nierschade neemt de laatste jaren fors toe. Visolie zou ervoor kunnen zorgen dat bij hartpatiënten de nierfunctie minder snel achteruit gaat”, stelde mede-onderzoeker en arts dr. Ellen Hoogeveen, nefroloog-epidemioloog (Jeroen Bosch Ziekenhuis) in een reactie op het onderzoek.

Bijna zeshonderd mensen kregen na een hartinfarct gedurende ruim drie jaar boter die was verrijkt met omega-3-vetzuren  uit visolie. Hun nierfunctie was na drie jaar een stuk minder achteruit gegaan (30 procent) dan die van een zelfde groep hartpatiënten die een placebo kreeg. De resultaten zijn gepubliceerd in het Clinical Journal of the American Society of Nephrology.

Dit onderzoek is uitgevoerd binnen de Alpha Omega Trial die wordt gecoördineerd door Wageningen Universiteit.

Twee keer vette vis per week

De in het onderzoek gebruikte dosis visolie staat gelijk aan het eten van de aanbevolen hoeveelheid van twee keer (vette) vis per week. In dit onderzoek bleek dat maar weinig mensen die hoeveelheid vis halen. Voor wie geen vis wil eten, kunnen capsules met visolie of met op algen gebaseerde omega-3-vetzuren een goed alternatief zijn.

Waarom beschermt visolie de nieren?

Hoe het komt dat visolie de nieren beschermt is niet helemaal duidelijk. “Visolie bleek de bloeddruk en de ontstekingsfactoren niet te verlagen in dit onderzoek. Visolie wordt lokaal omgezet in signaalstoffen, zoals prostaglandinen, die mogelijk gunstig zijn voor het nierfilter, waardoor de nieren beter zouden kunnen werken”, lichtte co-auteur dr. Erik Giltay toe. Giltay ois onderzoeker bij het Leids Universitair Medisch Centrum.

Er wordt ook aan verschillende andere werkingsmechanismes gedacht, zoals een effect op de bekleding van de bloedvaten of op de mitochondriën, de zogenaamde energiecentrales van de cel.