<-- NIET ACTIEF -->

De thermostaat een graadje lager zetten kan je al helpen om af te vallen. Kou stimuleert de aanmaak van bruin vet. En dit vet speelt een sleutelrol in het warm houden van je lichaam: je produceert meer energie en dat heeft weer een positief effect op gewichtsverlies. Opvallend onderzoek uit Maastricht.

Als mens heb je twee verschillende typen vet: wit en bruin. De witte variant zorgt voor energieopslag in het lichaam, terwijl de bruine variant juist energie gebruikt om warmte te produceren.

Bruin vet kweken door kou

Het is bekend dat bruin vetweefsel wordt geactiveerd tijdens kou om het lichaam warm te houden. Bij knaagdieren draagt het ook bij aan gewichtsregulatie. De Maastrichtse onderzoeker Anouk van der Lans wilde weten hoe het bij mensen zit. In haar onderzoek toont zij aan dat tijdens periodes van kou het lichaam ook bij mensen extra bruin vet produceert. Over het algemeen zijn mensen met veel bruin vet dan ook slanker, stelt Maastricht UMC+. Om die reden kan kou lonend zijn bij het afvallen.

Zes uur per dag in de kou

Het onderzoek werd gedaan in samenwerking met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Een aantal proefpersonen werden in een koude kamer blootgesteld aan een temperatuur van 16 graden Celsius. Hierin verbleven zij tien dagen achter elkaar tot maar liefst een periode van zes uur per dag. Dat resulteerde in de aanmaak van extra bruin vet, zo constateerden de onderzoekers aan de hand van PET-scans. Zowel de gemiddelde activiteit als de hoeveelheid bruin vet was aanmerkelijk toegenomen. Als gevolg was ook het energieverbruik verhoogd.

Kou went

Maar wie o wie kan nu lang in de kou zitten? De proefpersonen gaven in het Onderzoek van Van der Lans aan dat zij na verloop van tijd gewend raakten aan de kou.

Afvallen door kou

Volgens onderzoeker Van der Lans kan het regelen van de kamertemperatuur al een extra duwtje in de rug geven om op gewicht te blijven. Door zo nu en dan de thermostaat wat lager in te stellen maakt je lichaam meer bruin vet aan en verbruikt meer energie.