Wat hebben Brad Pitt, Jennifer Lopez en Kate Winslet met elkaar gemeen? Ze eten vegetarisch. Wie een dagje zijn hamburgers verruilt voor een bonenburger, verkeert dus in uitstekend gezelschap. Maar dit is natuurlijk niet echt de reden om vaker vegetarisch te eten. Wat wel?
In Nederland zijn er een klein miljoen vegetariërs en een kleine drieduizend veganisten. Maar de groep parttime vegetariërs en veganisten groeit. Was je vroeger een probleemgeval als je geen vlees of vis at, nu moet steeds vaker de vleeseter zich verantwoorden voor zijn eetpatroon. Voor veel mensen is een maaltijd zonder een beest, pas echt feest. Geen wonder, want de lijst met voordelen van minder vlees eten, is lang. De belangrijkste voordelen lees je hier op een rij.
1. Je spaart een dierenleven
Het belangrijkste argument om minder vlees te eten, is natuurlijk dat je een dierenleven spaart. De situaties waarin dieren worden gefokt en geslacht in de vleesindustrie zijn allesbehalve fraai. Om die reden kopen en eten steeds meer mensen scharrelvlees. Maar vlees minderen, is in dat opzicht ook een logische keuze.
2. Je eet gezonder
Vegetarisch eten is niet per definitie gezonder dan een eetpatroon met vlees. Maar het omgekeerde is wel aangetoond; voeding met veel vlees is ongezond. Wat ook zo is, is dat vegetariërs vaak slanker en gezonder zijn. De vraag is echter of dat komt door hun louter vegetarische voedingspatroon of door het feit dat onze gezondheid sowieso profiteert van een eetpatroon met veel plantaardige voedingsstoffen.
Wat dus als een paal boven water staat is dat groente de aanvoerder is van ‘team gezond eten’. Veel groente eten, heeft altijd een gunstig effect op je gewicht, cholesterol en bloeddruk. En die drie hebben weer een gunstig effect op je (gezonde) levensjaren.
Voor iedereen is het dus een gezonde keuze om meer groente te eten. En als je vlees laat staan, zal je automatisch moeten nadenken over een lekkere, plantaardige vervanging. En dat leidt automatisch tot meer plantaardige voedingsstoffen op je bord.
3. Minder vlees is beter voor de planeet
Wie minder vlees eet, spaart het milieu. Vlees is op basis van gewicht goed voor vijf procent van ons dieet, maar verantwoordelijk voor ongeveer een derde van de broeikasgasuitstoot. Maar er is meer; het produceren van een kilo rundvlees kost ongeveer vijfentwintig kilo voer. Veevoer wordt verbouwd op dezelfde akkers als gewassen voor voeding voor mensen. Als we niet eerst voeding hoeven te produceren voor dieren, is er minder landbouwgrond nodig, kost dat minder energie, levert het meer voedsel op en zorgt het voor minder honger op de wereld. Plantaardige voeding spaart dus naast dierenlevens en ook broeikasgassen, landbouwgrond, water en bomen.
4. Alle kleine beetjes helpen
Maar vlees is zo lekker – zullen veel mensen zeggen. Klopt, maar vegetarische producten ook! Het is dus niet per se een kwestie van nooit, wie kiest voor soms, is ook goed bezig. Als je af en toe vegetarisch of veganistisch eet, profiteert je lijf en de planeet ook van alle bovenstaande voordelen, zonder dat jij helemaal ‘om’ gaat. Gemiddeld bestaat dertig procent van ons eten uit dierlijke producten, dat is best veel als je beseft hoeveel gezonde én lekkere alternatieven er zijn. Noten, olijfolie, soja, kokos, avocado en hummus; honderd procent plantaardig, honderd procent lekker!
Geen vlees – wat kies je dan?
Vegetarisch eten is wat anders dan je vlees vervangen door de vleesvervangers uit de supermarkt. Al zijn die wel makkelijk; ze gaan vanuit de verpakking zo in de pan en binnen enkele minuten ligt er naast je broccoli een krokante vleesvervanger.
Eet je vaker vegetarisch? Denk dan iets langer na hoe je je vlees of vis vervangt; in vlees, ei en zuivel zitten belangrijke voedingsstoffen die planten niet (of minder) bieden, zoals vitamine B12 en omega-3 vetzuren. Kies in dat geval voor goede vleesvervangers zoals kikkererwten, linzen en spliterwten. En let vooral in een vegetarische menu op je ijzer, vitamine B1 en vitamine B12.