<-- NIET ACTIEF -->

Voedingsdeskundige Sandra Bekkari helpt met haar Sana-methode mensen op weg naar een gezonder, energieker en slanker leven. En nee, dat betekent niet dat je hoeft te diëten. Juist niet! Lekker Gezond vroeg aan Sandra welke 10 ingrediënten zeker niet in een gezonde keuken mogen ontbreken.

De gezondste ingrediënten vinden in de supermarkt is soms nog een hele klus. Daarom vragen wij toonaangevende voedingsdeskundigen wat zij onmisbaar vinden in de keuken. Voedingsdeskundige Sandra Bekkari begeleidt al meer dan twintig jaar mensen naar een gezonde levensstijl en schreef onder andere de boeken Nooit meer diëten en Gezond & Slank. Dit hoort volgens Sandra in je keuken:

1. Olijfolie

“De basisolie in mijn keuken. Een hele gezonde olie die goed is voor je hart- en bloedvaten. Het doet mij altijd aan de mediterrane keuken denken, wat grotendeels een gezonde keuken is. Je kunt olijfolie het beste koud gebruiken, omdat je er dan het maximale uithaalt. Verhitten kan ook, alleen dan niet op een te hoge temperatuur. Ik gebruik het vaak om groente aan te bakken of een stukje vis mee te bereiden. Het smaakt ook nog eens heel lekker!”

2. Kurkuma

“Deze Indische specerij gebruik ik heel vaak. Je kunt kurkuma in veel gerechten verwerken, zoals in sauzen en curry’s. Als je haar gebruikt in combinatie met wat peper, wordt de plantenstof curcumine beter opgenomen. En omdat deze stof veel kleur geeft, staat het ook nog eens mooi in gerechten.”

3. Tomaten

“Rauwe tomaten zijn een goede bron van vitamine C en kalium. De stof lycopeen wordt goed opgenomen als de tomaten ergens in verwerkt zijn, zoals in een lekkere tomatensaus. Lycopeen is goed voor de huid, want het helpt de huid beschermen tegen Uv-licht. Tomatensaus vind ik heel lekker met courgetti, pasta gemaakt van courgette.”

4. Vette vis

“Vette vis is een belangrijke bron van omega-3-vetzuren. Ik adviseer om vooral de kleine vette vissoorten te eten, zoals sardientjes en haring, want die zijn het gezondste. Meestal maak ik vis in de oven klaar, want dat is lekker makkelijk. Ik maak dan een korst van kruiden, noten, knoflook en olijf. Simpel, snel klaar en smaakvol.”

5. Noten, zaden en pitten

“Iedere dag eet ik wel een handje noten. Ook verwerk ik vaak noten, zaden en pitten in gerechten. In zelfgemaakte granola bijvoorbeeld of met vis en wat kruiden voor een lekkere crunchy korst. Heel gezond, want het zit vol calcium, magnesium, gezonde vetten, ijzer en plantaardige eiwitten. Sommige mensen zijn bang om noten te eten, omdat er veel vetten in zitten. Het is natuurlijk ook niet de bedoeling dat je hele zakken noten gaat eten. Houd het bij een handje.”

6. Bessen

“Blauwe bessen, frambozen en bramen. Ik eet ze twaalf maanden per jaar, in de winter diepgevroren en in de zomermaanden vers. Diepgevroren blauwe bessen haal ik in de winter de avond van te voren uit de diepvries, ‘s ochtend meng ik ze dan met granola. De donkerblauwe kleur van bessen staat symbool voor hele gezonde plantenstoffen: antioxidanten. Het is natuurlijk goed om groente en fruit in zoveel mogelijk kleuren te eten, maar de blauwe kleur moeten we niet vergeten.”

7. Havervlokken

“We weten allemaal dat haver een gezond graansoort is, maar het heeft een beetje een imagoprobleem. Veel mensen trekken hun neus ervoor op. Met havervlokken maak ik vaak granola met hazelnoten en pure chocolade. Het hele huis ruikt dan overheerlijk, om van te watertanden! Havermout maal ik ook tot meel om er wafels en pannenkoeken van te maken.”

8. Knoflook en ui

“Eigenlijk zijn het er twee, maar ik wil deze smaakmakers graag samen noemen. Ze zijn heel gezond, goed voor hart- en bloedvaten en ze werken ontgiftend. Als je kookt met ui en knoflook ruikt het altijd lekker. Het is de perfecte basis in veel gerechten, zoals in soepen en sauzen.”

9. Pure chocolade

“Iedere dag eet ik pure chocolade van minstens zeventig procent cacao. Er zit standaard een reep in mijn tas. Een kopje groene thee en een stukje pure chocolade is voor mij de afsluiter van een maaltijd, zo heerlijk! De lekkerste chocolademousse maak ik met slechts 2 ingrediënten. Verwarm de chocolade au bain-marie, meng het met opgeklopt eiwit en strooi er eventueel wat geroosterde amandel en bessen over. Binnen no-time staat er dan een heerlijk dessert op tafel!”

10. Avocado

“Niet alleen is avocado heel lekker, het maakt gerechten ook smeuïg. Als je een salade maakt met tomaten en mozzarella en je voegt een beetje avocado toe, dan is het meteen veel rijker van smaak. Het zit ook vol gezonde vetten en is een bron van vitamine E, dat is goed voor de huid.”