<-- NIET ACTIEF -->

Slechts 70 kilocalorieën, geen vet, rijk aan vezels en vitamines. We hebben het over de appel, het klassieke gezonde tussendoortje. Maar zeg eens eerlijk: kies je braaf voor de appel? Of zwicht je graag voor andere snacks? Weet wat je snackt, want het zijn stuk voor stuk caloriebommen, suikerkanonnen en zoutexplosies. We presenteren de negen grootste snackattacks voor je billen en buik.

1. Kaasbroodje: 653 kcal

Lekker, makkelijk en overal te koop. Deze snack is gemaakt van bladerdeeg (vet!) en kaas (vet! zout!). Een kaasbroodje levert je gemiddeld 653 kcal.

2. Broodje shoarma: 490 kcal

Bij een broodje shoarma hoort knoflooksaus. De overheerlijke vette hap is goed voor zo’n 490 kcal. Het vlees is daarnaast flink gezout. Reminder: die appel was 58 kilocalorieën.

3. Patatje zonder saus: 462 kcal

Een patatje zonder saus levert je gemiddeld 462 kcal aan energie. Kies je daar een flinke klodder mayonaise bij? Dan tik je daar ruim honderd kilocalorieën bovenop aan. Ketchup is dan een betere keuze.

4. Rookworst: 389 kcal

Populair bij de stamppot, maar ook gewoon als warme snack. Die halve rookworst die je lekker winkelend wegknaagt bevat gemiddeld 389 kcal en ruim 2,1 gram zout. Qua calorieën is dat een vijfde van je dagelijkse inname en qua zout al een derde.

5. Slagroomtaart en tompouces: 320 kcal

Een slagroomtaart maakt je feest compleet. Een tompouce trouwens ook! Maar één stuk van die romige taartjes staan gelijk aan 321 kcal (slagroomtaart) en 324 kcal (toumpouces). En dat zijn vooral de calorieën uit suiker en vet. En appeltaart dan? Iets beter: 292 kcal en net zo oer-Hollands.

6. Portie kibbeling: 306 kcal

Een superlekkere snack: een portie kibbeling van de visboer. Kibbeling wordt gebakken in de frituurpan en in beslag gedompeld. Een portie met knoflooksaus is 350 kilocalorieën schoon aan de haak. Zonder saus? Een betere optie, want 306 kcal. Maar wat blijft is het zout. Het gezonde advies is niet meer dan 6 gram zout per dag te eten, maar in een klein portie kibbeling (150 gram) zit je al bijna aan 2 gram. En dat is een derde van je zoutinname.

7. Saucijzenbroodje: 249 kcal

Het broodje van bladerdeeg, gevuld met gekruid runder- of varkensgehakt; een klassieker onderweg op het NS-station of bij de benzinepomp. Weet wel dat het 249 kcal is.

8. Gevulde en roze koek: 242 en 240 kcal

De gevulde koek is een echte suikerbom. Een populair tussendoortje en goed voor zo’n 242 kcal. Het scheelt bijna niks, maar ook de suikerrijke roze koek levert 240 kcal. En waar die calorieën vandaan komen? Vet en suikers natuurlijk; zo bestaat een kwart van de koek uit toegevoegde suikers.

9. Kroket of frikandel: 177 of 189 kcal

Wat wil je bij je patat – een kroket of frikandel? Wie moet kiezen uit deze twee snackbartoppers, kan in het vervolg ook deze kennis laten meewegen: de kroket uit de frituurpan bevat iets minder kilocalorieën (177) dan de frikandel (189).

* De voedingswaardes komen van het Voedingscentrum.nl