<-- NIET ACTIEF -->

Ongemerkt zijn er veel koolhydraten ons eten binnengeslopen. Is er iets mis dan met koolhydraten? Nee, je hebt ze zelfs nodig. Maar niet in de hoeveelheden die we tegenwoordig elke dag ongemerkt binnenkrijgen. Hoe zit dat? We zetten samen met TastyBasics drie vragen op een rijtje.

Wat is er aan de hand?

Veel merken kiezen voor bewerkte granen in hun producten, zoals witmeel en bloem. Van de gezonde graankorrel vol vezels blijft dan alleen het koolhydraatrijke meel over. Voor de smaak voegen veel fabrikanten dan ook nog allerlei verborgen koolhydraten toe aan hun koekjes, crackers en mueslirepen. Deze verborgen koolhydraten herken je op het etiket als suiker, glucosestroop, maltodextrine en zetmeel.

Waarom is dat ongezond?

Op dit moment is vijftig procent van de Nederlanders te zwaar, ruim een miljoen mensen hebben diabetes type 2 en 1,5 miljoen mensen hebben hart- en vaatziekten. Een groeiende groep wetenschappers is van mening dat dit niet alleen komt omdat we te veel eten, maar vooral omdat ons eten te veel toegevoegde koolhydraten bevat. Al die lege calorieën laten onze bloedsuikerspiegel constant schommelen, waardoor we ongevoelig voor insuline raken. Bovendien krijgen we dankzij al die koolhydraten veel calorieën binnen, maar doordat ze leeg zijn – ze bevatten geen vezels en maar weinig voedingsstoffen – voeden ze ons niet. Het gevolg? We hebben al snel weer honger en willen meer eten.

Kan het ook anders?

Gelukkig kan het ook anders. Zo zitten er in de muesli, crackers, pasta en mueslirepen van TastyBascis alleen onbewerkte grondstoffen. “Wij gebruiken gezonde ingrediënten in zijn geheel, zodat jij alle vezels, eiwitten en voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt. Daarbij kiezen we ook nog eens voor de meest voedzame ingrediënten, zoals zaden, noten, pitten, peulvruchten en voor maar een klein beetje granen.” Zo krijg je vanzelf meer voedende eiwitten en vezels binnen en minder koolhydraten. Met deze gezonde missie sleepte TastyBasics de jaarprijs Goede Voeding 2020 binnen voor hun Muesli noten en pitten.

Dit artikel is een samenwerking tussen gezondNU en TastyBasics. Wil je meer weten over de producten van TastyBasics, ga dan naar hun website. 

Lees meer over dit onderwerp