<-- NIET ACTIEF -->

Je houdt ervan of je vindt het verschrikkelijk: pindakaas. Hetzelfde geldt voor amandelpasta. De één krijgt geen genoeg van dit nootachtige broodbeleg terwijl de ander er niet aan moet denken. Voor de liefhebbers legden we pindakaas en amandelpasta langs de meetlat. Wat is gezonder, goedkoper en duurzamer?

Eerder stond pindakaas al in de ring met jam. Een nek-aan-nekrace wat eindigde in gelijkspel. Nu het schap met broodbeleg bestaat uit een scala aan notenpasta’s, van pindakaas tot cashewnotenpasta, is het tijd voor een nieuwe strijd.

Wat is goedkoper?

Voor deze test vergelijken we pindakaas gemaakt van honderd procent pinda met amandelpasta van honderd procent amandelen, zonder toevoegingen dus. Bij Albert Heijn betaal je €1,79 voor een pot 100% pindakaas van het eigen merk. Ook een pot amandelpasta kun je bij Albert Heijn kopen van het merk Bio Today, je bent dan €3,99 kwijt. Bij Ekoplaza kosten de goedkoopste potten pindakaas en amandelpasta €2,49 en €4,99.

De winnaar: De winnaar is overduidelijk pindakaas. Je kunt bijna twee potten pindakaas kopen voor de prijs van één pot amandelpasta.

Wat is gezonder?

Wie een boterham besmeert met pindakaas of amandelpasta gebruikt gemiddeld 15 gram. We leggen het nootachtige broodbeleg langs de gezonde meetlat en vergelijken 15 gram:

Calorieën: 91 calorieën in pindakaas en 105 calorieën in amandelpasta
Vet: 7,2 gram vet in pindakaas en 8,85 gram in amandelpasta
Koolhydraten: 1,8 gram in pindakaas en 2,25 in amandelpasta
Vezels: 1,35 gram in pindakaas en 1,05 in amandelpasta
Eiwitten: 3,9 in pindakaas en 3,45 gram in amandelpasta
Vitaminen en mineralen: in amandelpasta zit duidelijk meer kalium, calcium, magnesium en ijzer en vitamine E en B dan in pindakaas.

De winnaar: De verschillen zijn te verwaarlozen, maar in amandelpasta zitten iets meer calorieën en vet. Grotere verschillen zie je als je kijkt naar de vitaminen, hierin scoort de amandelpasta een stuk beter. Daarom kiezen we voor gelijkspel.

Wat is duurzamer?

We kijken naar de beoordeling van The Question Mark. In de categorie broodbeleg krijgt pindakaas een magere 6 voor milieu en zelfs een 4 voor mensenrechten. Amandelpasta scoort een 5 voor milieu en een 5 voor mensenrechten. Bijna hetzelfde dus.

De meeste pinda’s die wij eten, zijn in Argentinië verbouwd. Voor de aanleg van pindaplantages worden waardevolle bosgebieden in Argentinië gekapt, wat ten koste gaat van de planten, dieren en mensen die hier leven. En omdat pindaplanten niet veel opleveren per hectare, moet de pindaboer zo veel mogelijk land bebouwen met pindaplanten. Het enige positieve is dat de schil van pinda’s wordt gebruikt als veevoer.

Waar de amandelen uit amandelpasta vandaan komen, is ons een raadsel. Wel weten we dat zo’n tachtig procent van de amandelen die we in Nederland eten uit Californië komt en een deel uit Spanje. Amandelen zijn waterslurpers. Voor het kweken van één amandel is 3,7 liter water nodig. Geen probleem als er genoeg water is, maar juist in Californië is het gortdroog. De boeren hebben daar een niet zo’n milieuvriendelijke oplossing voor bedacht: het graven van diepe putten om aan water te komen.

De winnaar: Helaas is de temperatuur er niet naar om pinda’s en amandelen in Nederland te verbouwen. Als je kijkt naar duurzaamheid zijn pindakaas en amandelpasta aan elkaar gewaagd. Je maakt het iets duurzamer door zelf deze pasta te maken en het in een oud jampotje te stoppen. Koop je het in de supermarkt? Dan is het gelijkspel.

Wie is de winnaar: pindakaas of amandelpasta?

Gelijkspel! Pindakaas komt nét iets beter uit deze test, maar alleen omdat het goedkoper is. Als het gaat om duurzaamheid en gezondheid, zijn er weinig verschillen. Kortom: wissel deze pasta’s af en geniet er vooral van.

Lees meer over dit onderwerp