<-- NIET ACTIEF -->

Ze staan naast elkaar in het zuivelschap, zijn allebei wit en worden (vaak) op dezelfde manier gegeten. Daar houden de overeenkomsten tussen kwark en yoghurt op. Het zijn namelijk totaal verschillende producten. Wat zijn de verschillen? En is de één gezonder dan de ander? We doken in deze twee zuilvelproducten.

Kwark is iets zoeter, dikker en zit vaak in een pot. Yoghurt is zurig en giet je zo in een schaaltje. Allebei lekker met muesli en fruit en allebei worden ze vaak gegeten als toetje of ontbijt. Maar weet jij wat het verschil is tussen kwark en yoghurt?

Wat is het verschil tussen kwark en yoghurt?

Hans van Montfort, arts: “Kwark is in feite hele verse kaas, gemaakt van melk, melkzuurbacteriën en stremsel. Kwark wordt gezien als gezond omdat het een goede bron van eiwitten is. Yoghurt is met bacteriën gefermenteerde melk. Hiervoor kunnen verschillende stammen worden gebruikt. Deze stammen kunnen de darmgezondheid in het immuunsysteem op een beperkte manier ondersteunen.”

Hoe zit dat met die darmflora? “Je darmflora is voor het grootste gedeelte afhankelijk van de darmflora van je moeder. Daarom is de darmgezondheid van een zwangere vrouw zo belangrijk,” legt van Montfort uit. “De rest van je leven ligt de samenstelling van je darmflora min of meer vast. Ook als er veranderingen zijn door bijvoorbeeld de inname van antibiotica of bacterieculturen keert het lichaam daarna altijd weer terug naar de basisflora. Dat houdt in dat het effect van bacterieculturen alleen aanwezig is zolang deze ook ingenomen worden.”

Beide producten passen in een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Kwark bevat meer vet dan yoghurt en vaak ook meer eiwitten. Kwark is niet vegetarisch, yoghurt wel. Beide zijn niet veganistisch. Yoghurt is er in allerlei vormen en maten, van Griekse yoghurt tot yomio. In dit artikel lees je de verschillen over de soorten yoghurt in het zuivelschap.