<-- NIET ACTIEF -->

Een slecht verduisterde slaapkamer geeft een grote kans op toename van ongezond vet. Hoe kan dit? Nieuw onderzoek van het LUMC heeft daar antwoord op. Over de samenhang tussen onze biologische klok en bruin vet.

Oorzaak overgewicht

Ruim 40 procent van de Nederlanders heeft overgewicht. Oorzaken? Suiker in het voedsel, eetverslaving, afname van beweging en bewerkt voedsel. Maar wat dacht je hiervan: we zitten dagelijks te lang onder lamplicht. Een te lichte slaapkamer dempt op de een of andere manier de vetverbranding en dus het energieverbruik.

Bruin vet

Hoe? Dat heeft alles te maken met bruin vet. Dit is een soort vetweefsel dat energie omzet in warmte. Je kunt het zien als een intern kacheltje. Bruin vet verbrandt calorieën en kan dus helpen bij het afvallen. Het staat in contact met een schakelkast in het brein. Hier komt onder andere informatie binnen over wat onze huid registreert aan gevoelstemperatuur. Uit een onderzoek van Rosa van den Berg blijkt dat langdurige blootstelling aan licht het bruinvetkacheltje lager zet.

Inwendige 24-uurs klok

Dat zie je ook aan onze inwendige 24-uurs klok diep in ons brein. Dit klokje – een groep neuronen (zenuwcellen) genaamd SCN – stemt alle ritmes van ons zenuwstelsel en onze stofwisseling perfect op elkaar af. Bloedsuiker, insuline, stresshormoon, eetlusthormoon: alles danst op het ritme van SCN. Maar bij langer licht geeft dit orgaan minder prikkels af aan bepaalde zenuwbanen en wordt het bruine vet uiteindelijk minder blootgesteld aan het signaalstof noradrenaline. Hierdoor krijgen de hersenen geen opdracht om de vetzuren te verstoken.

Hoe dan wel?

Het is dus beter om in het pikkedonker te slapen en om de hoeveelheid licht in het laatste uur voordat je gaat slapen alvast af te bouwen. Word je ‘s nachts wakker en moet je naar de wc? Probeer geen licht aan te doen, maar gebruik bijvoorbeeld een zaklamp. Hierdoor zul je ook weer sneller in slaap vallen.