<-- NIET ACTIEF -->

Wie liever geen koemelk drinkt, kan zijn geluk niet op in de supermarkt. Er zijn eindeloos veel plantaardige alternatieven te koop. Maar wat is eigenlijk de gezondste, goedkoopste en duurzaamste keus: amandeldrank of koemelk? De Hollandse klassieker en populaire notendrank nemen plaats in de ring. Wie is de winnaar?

In de supermarkt lijkt er steeds weer een nieuwe ‘melksoort’ bij te komen. Wat dacht je van amandeldrank, haverdrank, sojadrank, rijstdrank en kokosdrank? En dan zijn er ook nog genoeg varianten hierop, zoals rijst-kokosdrank. Amandeldrank is één van de favorieten in het plantaardige melkschap. In Amerika wordt er zelfs meer amandeldrank verkocht dan sojadrank. En wie tegenwoordig een cappuccino of latte macchiato besteld bij een koffietentje, kan bijna altijd voor een zuivelvrij kopje kiezen. Alleen de vraagt blijft: is het ook gezonder dan koemelk? En ben je echt zo milieubewust bezig als je kiest voor amandeldrank? Tijd om het te onderzoeken!

Wat is goedkoper?

Een liter halfvolle melk koop je voor €0,69 van het merk de Zaanse Hoeve. Amandeldrank kun je gezoet en ongezoet kopen. Voor de goedkoopste ongezoete amandeldrank bij Albert Heijn betaal je €1,35 voor een liter. Bij Jumbo betaal je nog iets minder, €1,25 per liter.

Winnaar: De prijsverschillen tussen koemelk en ongezoete amandeldrank zijn niet groot. Toch ben je goedkoper uit als je een liter koemelk koopt.

Wat zegt de gezonde meetlat?

Voor deze test vergelijken we halfvolle melk van de Zaanse Hoeve en ongezoete amandeldrank van het eigen merk van Albert Heijn. Dit zijn de voedingswaarden voor 100 milliliter* op een rij:

  • Energie: In 100 milliliter halfvolle melk zitten 33 calorieën, in ongezoete amandeldrank 14.
  • Eiwitten: In melk zitten meer eiwitten dan in amandeldrank: 3 gram, tegenover 0,4 gram.
  • Suiker: In 100 milliliter halfvolle melk zit 4 gram suiker. In amandeldrank zit geen suiker (0 gram).
  • Voedingsvezels: 0 gram in melk, 0,4 gram in amandeldrank.
  • Verzadigd vet: 0,3 gram in halfvolle melk en 0,1 gram in amandeldrank.
  • Zout: In melk zit 0,1 gram zout, in amandeldrank ook.

*100 milliliter amandelmelk of koemelk past in een klein kopje.

Winnaar: Gelijkspel. Melk en amandeldrank vergelijken is nog niet zo eenvoudig. Als je naar de voedingswaarden kijkt, vallen er een aantal dingen op: in ongezoete amandeldrank zit meer dan helft minder calorieën. Koemelk bevat meer eiwitten, maar ook meer verzadigd vet. Wat je in deze lijst niet ziet staan, is het aantal vitaminen. Koemelk is een bron van veel belangrijke vitaminen, zoals calcium, vitamine A, vitamine B2, vitamine B12 en foliumzuur. Aan amandeldrank worden soms vitaminen toegevoegd.

Maar amandelen zijn toch heel gezond? Ja, absoluut. Een handje amandelen is een eiwitrijke en vitaminerijke snack, vol gezonde vetten. Alleen bestaat een liter amandeldrank uit 2 tot 2,5 procent amandelpasta. Astrid Postma, voedingsexpert bij het Voedingscentrum, rekende voor Volkskrant uit dat dit maar 4 gram amandelen is per glas van 200 milliliter. De gezondheidsvoordelen van amandelen in de plantaardige drank zijn dus te verwaarlozen.

Wat is duurzamer?

Voor veel mensen is het milieu één van de belangrijkste redenen om geen koemelk te gebruiken, maar voor amandeldrank of een ander plantaardig alternatief te kiezen. Handig, want wie veganistisch eet of lactose-intolerant is, kan zo toch pannenkoeken bakken en latte macchiato’s drinken. Het is alleen te kort door de bocht om te zeggen dat amandeldrank een duurzamer product is.

Voor het kweken van één amandel is 3,7 liter water nodig en voor de productie van 100 liter koemelk, 100 liter water. Koemelk kun je kopen bij de (biologische) boer om de hoek, maar amandelen moeten we laten invliegen. Er zijn helaas weinig gebieden geschikt voor het verbouwen van amandelen. De meeste amandelen komen uit Californië. Hier groeien ze goed, mits de boeren genoeg water hebben. Dat is lastig in een gebied waar het de laatste tijd gortdroog is. De boeren hebben hier een oplossing voor gevonden: het graven van diepe putten om aan water te komen. Alleen is dat natuurlijk alles behalve milieuvriendelijk.

Winnaar: Gelijkspel. Amandeldrank is niet zo groen als dat het lijkt, maar het produceren van koemelk gaat niet zonder dierenleed.

Wie is de winnaar: amandeldrank of koemelk?

Als je kiest voor een meer plantaardige leefstijl, dan is amandeldrank de winnaar. Vind je een gezonde leefstijl het belangrijkste? Dan is variatie ook in dit geval de meest gezonde keuze.