Wie last heeft van dikke, tranende ogen en een loopneus in de winter denkt automatisch aan een verkoudheid. Maar wist je dat dit ook hooikoorts kan zijn? Door de opwarming van de aarde barst hooikoorts steeds vaker in het koude seizoen los.
Doordat september, oktober en zelfs bijna de hele maand november zeer warm waren voor de tijd van het jaar, is de kans groot dat hooikoorts ook dit jaar weer vroeg komt opspelen. Door de opwarming van de aarde is de gemiddelde temperatuur steeds verder gestegen. In 2020 werd zelfs de warmste 2 november ooit gemeten: het werd 19,3(!) graden.
Bomen eerder in bloei
Het gevolg van die hoge temperaturen is dat bomen steeds eerder tot bloei komen en dat betekent pollen in de lucht. Vooral de hazelaar is de boosdoener. Vijftig jaar geleden stond de hazelaar gemiddeld genomen pas half februari in bloei. Vorig jaar was dit rond kerst. Ook elzen kunnen hooikoortsklachten veroorzaken. Buitenlandse varianten horen normaal gesproken pas half januari in bloei te zijn, maar de afgelopen jaren stonden ze dat al in december. Het aantal elzenpollen kan bij droog weer oplopen tot wel tweehonderd pollen per kubieke meter lucht. Daarnaast speelt de droogte een rol bij hooikoortsklachten. Regen zorgt ervoor dat de lucht wordt schoongespoeld. Gebeurt dat niet, dan blijven pollen langdurig rondzweven.
Beruchte nieuwe plant
Het hooikoortsseizoen start dus steeds eerder, maar duurt ook veel langer. Soms zelfs tot en met de herfst. Dat verschilt sterk met twintig jaar geleden, toen de piek voor mensen met hooikoorts in de maanden april, mei en juni lag. De oorzaak is dus het veranderende klimaat. Hierdoor bloeien grassen, planten en bomen eerder en langer. Wat ook meespeelt is dat er planten in Nederland zijn bijgekomen die hevige allergische reacties veroorzaken. Een beruchte is de uitheemse plant ambrosia, die tot en met oktober bloeit en steeds vaker in ons land voorkomt.
Een betere weerstand
Aan het inademen van pollen is in het hooikoortsseizoen niet te ontkomen, ook niet in de winter. Wel is het het proberen waard om stuifmeelrijke gebieden te vermijden. Op het strand of in de bergen is de lucht vriendelijker voor mensen met hooikoorts dan de lucht op het platteland of in de bossen. Draag als je gevoelig bent voor hooikoorts altijd een zonnebril. Probeer elke dag in de ochtend je huis goed te ventileren en houd ’s middags de ramen dicht. En zorg dat je weerstand optimaal is. Eet gezond, neem voldoende rust en ontspan. Deze tips helpen je om tijdens de hooikoortsmaanden aantrekkelijk te blijven.