<-- NIET ACTIEF -->

Wat heb je aan je oorlellen? Je kunt er natuurlijk mooie oorbellen in hangen. En een massage is ook erg prettig. Maar is dat echt het doel van die oorlel? Wij lossen het mysterie voor je op. Want oren én oorlellen hebben wel degelijk een belangrijke functie!

Dat je oren een belangrijke functie hebben, is bekend. Maar wat doen die oorlellen eigenlijk? Daar weten we weinig van. Toch hangen ze daar niet voor niets.

Geluid opvangen

De oorlel is eigenlijk bedoeld als onderdeel van je oorschelp maar is in de loop der eeuwen wat los gaan hangen … Deskundigen denken dat de oorlel de functie had om geluid beter op te vangen. Zo loopt er nog steeds een zenuw vanuit je hals naar je oorlel. Hierdoor hebben we gevoel in onze oorlel!

Handig voor sporters en artsen

Heeft een oorlel dan geen nut meer? Mensen die van oorbellen houden, zijn dol op hun oorlellen. En ook sporters en artsen hebben baat bij de oorlel. Zo meten sporters aan de hand van hun bloedvaten in de oorlel hun hartslag. En artsen meten via de bloedvaten in de oorlel het zuurstofgehalte in het bloed. Ook zien sommige mensen de oorlel als erogene zone, vanwege de vele zenuwuiteinden.

3 oorlel-feitjes

  1. Heb je je vinger verbrand? Het kan helpen om in je oorlel te knijpen.
  2. Bij sommigen zit de oorlel aan de schedel vast en bij anderen weer niet.
  3. Je oren – en daarmee je oorlellen – blijven groeien, al is het maar een heel klein beetje.

Masseer je oor(lel)

In je oren komen veel zenuwen samen, die in verbinding staan met verschillende lichaamsdelen en organen. Het is dus geen slecht idee om je oorlellen een fijne massage te geven. Zelf je oren masseren heeft al na een minuut effect. Het vermindert stress en helpt je te ontspannen. Een oorlel massage is heel makkelijk: pak je oorlel tussen duim en wijsvinger en druk of wrijf zachtjes. Maak kneedbewegingen en draai rondjes. Het meest effectief en fijn is om beide oorlellen tegelijk te masseren.