Als je zwanger bent, lees je amper iets over het belang van een gezonde schaamstreek. Jammer; als je een baby verwacht, is het belangrijk een vaginale schimmelinfectie of bacteriële infectie snel te behandelen. Waarom? En zouden zwangeren standaard gescreend moeten worden? We spraken erover met klinisch epidemioloog Janneke van de Wijgert.
Tijdens een zwangerschap ontpopt niet alleen een mensje in je baarmoeder. Ook verandert je buik, stemming en… vagina! Ja, echt. Wat moet je als zwangere weten?
Relatie tussen de baby en je vagina
Tijdens de zwangerschap verandert de geur, kleur en structuur van vaginale afscheiding. Geen zorgen, je lichaam past zich alleen maar aan de zwangerschap aan. Verandert het heel sterk, ruikt het zeer onaangenaam of voel je je er niet prettig bij? Dan kun je contact opnemen met de huisarts.
Een rigoureuze verandering van de vaginale afscheiding kan ook duiden op een vaginale infectie. “Een vaginale infectie moet je als zwangere zo snel mogelijk behandelen. De baby kan namelijk geïnfecteerd raken. De kans op vroeggeboorte, een miskraam en zelfs op overlijden van de baby neemt toe,” vertelt klinisch epidemioloog Janneke van de Wijgert. Denk je een infectie te hebben? Ga dan altijd naar de huisarts voor advies.
Vaginale problemen: altijd screenen
De vraag die deskundigen nu proberen te beantwoorden: moeten we alle zwangere vrouwen screenen, ook als ze geen klachten hebben? Van de Wijgert vindt van wel. “Ik ben een van de mensen die deze discussie heeft aangewakkerd, omdat het belangrijk is om te weten welke micro-organismen er in de vagina zitten tijdens de zwangerschap en de geboorte. Je kunt vrouwen niet verplichten maar je kunt aangeven dat het gebeurt, net als bij hiv. ‘We doen het, tenzij u echt bezwaar maakt.’ Het gaat immers niet alleen om de vrouw, maar ook om de gezondheid van de baby.”