Zout is slecht voor de bloeddruk, nieren en het hart. Dat geldt voor keukenzout. Celzouten juist zijn onmisbaar voor het goed functioneren van het lichaam. Een ontdekking van de Duitse arts Schüssler aan het eind van de 19e eeuw waar we vandaag de dag nog veel aan hebben.
“Celzouten zijn minerale zouten, zoals ze ook in het lichaam voorkomen,” vertelt celzoutdocent Lysbeth Mulder. Celzouten komen van nature in het lichaam voor, maar het lichaam kan ze niet zelf aanmaken.
Schüssler ‘ontdekker’ celzouten
In de negentiende eeuw werd veel biochemisch onderzoek verricht, zo ook door de Duitse arts Wilhelm Schüssler. Hij ging verder op de ontdekking dat er een link is tussen de onbalans in de cellen en het effect op het lichaam. Uiteindelijk heeft hij de belangrijkste mineralen in het lichaam gedefinieerd. Van aanvankelijk twaalf celzouten, zijn er nu 27. De Schüsslerzouten zijn in veel Duitse gezinnen als een huisapotheek.
Celzouten worden makkelijk opgenomen
Celzouten kunnen helpen uitgestelde processen in het lichaam weer in beweging te brengen. “Dat verschilt van een ongemak als een snotneus tot chronische klachten. De zoutbalans is dan verstoord,” licht Lysbeth Mulder toe. “Celzouten kun je zelfstandig gebruiken als therapie, maar ook als ondersteuning bij een reguliere behandeling. Soms neemt het lichaam medicatie beter op en heb je zelfs minder medicatie nodig.”
De celzouten van Schüssler worden zelf ook heel makkelijk opgenomen. “Door wrijving zijn deze zouten kleingemaakt en op lading gebracht, waardoor de cellen in je lichaam ze direct herkennen. Als je celzouten in je mond laat smelten, kunnen ze via het slijmvlies in heel kleine deeltjes opgenomen worden. De cel herkent de zouten en kan er direct wat mee.”
Celzouten voor meer energie
De celzouten zijn genummerd (1 tot en met 27) en elk nummer staat voor een mineraal. Elk mineraal heeft zijn eigen ondersteunende werking. Soms is een combinatie van zouten aan te raden.
Bij gebrek aan energie wordt bijvoorbeeld de combinatie 3, 5 en 8 aanbevolen. Ferrum phosphoricum (3) wordt ook wel energiezout genoemd en heeft een positief effect op de weerstand. Kalium phosphoricum (5), ook wel zenuwzout genoemd, werkt herstellend voor de zenuwen. Natrium chloratum (8) houdt de vochthuishouding in evenwicht en is belangrijk voor de slijmvliezen (afvoer afvalstoffen).
Celzouten ondersteunen het lichaam
Hoe komt het dat de Schüsslerzouten nog steeds relatief onbekend zijn?
“Op celzouten kan geen patent worden aangevraagd. Het is voor de farmaceutische industrie commercieel niet interessant.”
“En celzouten zijn niet sturend. Je laat het aan je lichaam over. Je kijkt naar je lichaam op een holistische manier, lichaam en geest werken samen en celzouten ondersteunen het lichaam. Dit is een heel andere zienswijze, waarvoor je open moet staan.”
Tekst: Shirah Ipenburg