Aan de lippen hangen van je kleuterjuf of voor het slapen gaan voorgelezen worden door je ouders. Grote kans dat jij hier vroeger ook mee werd vermaakt en het herhaalt bij je eigen (klein)kinderen. Voorlezen is niet alleen gezellig en leuk, maar het heeft ook nog eens allerlei gezondheidsvoordelen.
Lezen en voorgelezen worden is hartstikke gezond. Dit geldt voor zowel kinderen als volwassenen. Je kunt eigenlijk niet vroeg genoeg beginnen, blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Leiden. Voorlezen maakt slimmer, maar het heeft nog veel meer gezondheidsvoordelen. Wij zetten er tien voor je op een rijtje.
1. Versterkt de band
Voorlezen helpt bij het versterken van de band tussen ouder en kind. Eerlijk is eerlijk: door de volle agenda’s is het het soms een uitdaging om bewust tijd door te brengen met elkaar. Aan RTL Nieuws legt hoogleraar orthopedagogiek Adriana Bus uit: “Je verdiept je samen in een verhaal en maakt plezier. Zo ontstaat een sterkere, emotionele band tussen volwassene en kind. Vijftien minuten is vaak al voldoende”.
2. Zorgt voor betere concentratie
Door verhalen voor te lezen en naar plaatjes te kijken leert een kind om te luisteren en zich te concentreren. Maar ook voor volwassenen blijkt voorlezen bij te dragen aan een betere concentratie. Voor baby’s werkt het al om een paar minuten naar eenvoudige plaatje te kijken, voor kinderen van bijna een jaar kun je korte, eenvoudige verhaaltjes voorlezen. Hoe ouder de kinderen worden, hoe langer ze zich op het verhaal zullen concentreren.
3. Vergroot woordenschat
Voorlezen zorgt voor een grotere woordenschat. In verhalen worden namelijk andere woorden en zinnen gebruikt dan in spreektaal. Ook het gevoel voor zinsbouw en grammatica ontwikkelt zich hierdoor. Boeken voor jonge kinderen hebben veel illustraties. Bus: “Zo leren ze ook nieuwe woorden aan de hand van beelden. Uit onderzoek blijkt dan ook dat kinderen van 6 tot 8 maanden oud die regelmatig worden voorgelezen, al bij een leeftijd van 14 maanden een beter ontwikkelde woordenschat hebben dan hun leeftijdsgenoten.”
4. Het ontspant
Door een voorleesmoment te creëren vlak voor het slapengaan ontstaat er structuur. Maar het zorgt niet alleen voor rust en regelmaat, het helpt ook te ontspannen. Kinderen vallen hierdoor sneller in slaap wanneer je hen voorleest en als volwassenen zal je merken dat ook jij hier zen van wordt.
5. Stimuleert de hersenen
Voorlezen vanaf een jonge leeftijd zorgt voor een snellere ontwikkeling van de hersenen. Niet alleen hebben kinderen hierdoor minder moeite hebben met spellen of begrijpend lezen, maar ook de sociale en emotionele vaardigheden worden door het voorlezen geprikkeld. Kinderen leren door het voorlezen om zich in te leven in de personages in de verhalen en om emoties die erin voorkomen te herkennen. Daarnaast leren ze ook oorzaken, gevolgen en verbanden herkennen.
6. Maakt thema’s bespreekbaar
Nog een voordeel aan voorlezen: je kunt verhalen met een specifiek onderwerp of thema voorlezen voor meer openheid. Emoties, zoals angst en verdriet kun je bespreken na het voorlezen en ook lastige zaken. zoals ziekte of de dood van een familielid of huisdier kun je begrijpelijker maken door erover voor te lezen. Zo ontstaan er gesprekken en worden thema’s op een laagdrempelige manier bespreekbaar.
7. Zorgt voor zelfvertrouwen
Lezen of voorgelezen worden is indirect supergoed voor het zelfvertrouwen. Door voor te lezen komen kinderen in aanraking met allerlei letters en wordt het woordenschat vergroot. Omdat begrijpend lezen voor veel schoolvakken en opdrachten belangrijk is, zorgt de vertrouwdheid met boeken en taal ervoor dat kids meer zelfvertrouwen krijgen op school.
8. Prikkelt de fantasie
Verhalen over verschillende onderwerpen kunnen niet alleen zorgen voor een gesprek, maar het kan ook het wereldbeeld van kinderen verbreden. Door boeken voor te lezen laat je hem of haar kennismaken met verschillende gebeurtenissen, mensen en culturen. Hierdoor zet je je kind aan het denken over dingen die hij of zij zelf nog nooit heeft meegemaakt en stimuleer je de fantasie. Maar ook de illustraties en de beschrijvingen in de tekst kunnen ervoor zorgen dat kinderen gaan fantaseren.
9. Jong geleerd, oud gedaan
Lees je veel voor, dan is de kans groot dat (klein)kinderen op latere leeftijd sneller een boek erbij pakken. En dat zorgt er weer voor dat je kind het effect meekrijgt van wat lezen op latere leeftijd met je doet, zoals het verminderen van stress en het verbeteren van sociale vaardigheden. Als je een kind op jonge leeftijd laat zien hoe leuk lezen kan zijn, dan zal hij of zij sneller een positief gevoel krijgen van het lezen. Je kunt daarom ook als je kind zelf kan lezen, blijven voorlezen om te laten zien dat (samen) lezen leuk is.
10. Maakt nieuwsgierig
Tijdens een gezellig voorleesmoment maken je hersenen dopamine aan. Niet alleen zorgt dat stofje ervoor dat je kind (en jij waarschijnlijk ook) een goed gevoel krijgt, het helpt ook om beter te leren en maakt je kind aandachtiger voor wat hij hoort en ziet. Daarnaast maakt dopamine nieuwsgieriger en nieuwsgierige kinderen willen het liefst meer leren. Win-win!
Meer Gezondnu? Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.