Volgens het RIVM is de mazelen één van de besmettelijkste ziekten die er bestaan. Sinds 2023 neemt het aantal besmettingen in Europa toe, en in de afgelopen weken loopt ook het aantal besmettingen in het zuiden van Nederland op.
De situatie in Nederland is niet acuut, maar ‘de situatie in Europa vraagt wel om alertheid’, aldus het RIVM. Reden genoeg voor het RIVM om een nieuw Outbreak Management Team (OMT) in te stellen gericht op het mazelenvirus. Wat moet je weten over de mazelen? We zetten de belangrijkste vragen mét antwoorden voor je op een rij:
De mazelen in Nederland
Sinds 1976 zijn er vaccinaties tegen het mazelenvirus beschikbaar. Het aantal mazelenbesmettingen is sindsdien ook erg laag in Nederland. Hoe kan het dat het aantal besmettingen dan nu weer oploopt? Het RIVM meldt dat ze elke tien tot vijftien jaar een stijging in het aantal mazelenbesmettingen zien. Als gevolg van een groepen mensen die de vaccinatie tegen het virus niet halen.
Hoe herken je een mazelenbesmetting?
Een besmetting met het mazelenvirus kun je herkennen aan een of meerdere van deze symptomen:
- Rode vlekjes op de huid
- Koorts
- Een ziek gevoel
- Neusverkoudheid
- Hoesten
- Witte vlekjes in de mond
- Ontstoken ogen
In ernstige gevallen kan mazelen ook longontsteking of een hersenontsteking veroorzaken.
Hoe gevaarlijk is het mazelenvirus?
Volgens het RIVM is de kans op het overlijden aan mazelen 1 op de 10.000 gevallen. Bepaalde groepen hebben daarnaast een grote kans op ernstige klachten. Zo hebben hele jonge baby’s (vooral van moeders die niet zijn gevaccineerd en zelf ook nooit mazelen hebben gehad), volwassenen, kinderen met een verminderde weerstand en zwangeren die niet zijn gevaccineerd en nooit mazelen hebben gehad een grotere kans op ernstige klachten.
Wat kun je zelf doen?
Er bestaat geen behandeling tegen de mazelen, meestal verdwijnen klachten vanzelf na zeven tot tien dagen. Wel kun je een vaccinatie halen om jezelf te beschermen tegen het virus. Via de GGD kun je tot je achttiende een BMR-vaccinatie halen. Deze vaccinatie beschermt tegen de bof, mazelen en rodehond. Heb je als volwassene geen vaccinatie tegen het mazelenvirus gehad en heb je het virus ook niet gehad? Dan kun je je op eigen kosten laten vaccineren bij de GGD.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.