Je gezondheid wordt niet alleen bepaald door welke koffie, thee of soep je neemt. Ook waaruit je je thee en soep drinkt heeft invloed. Want drink je het uit een wegwerpbeker? Dan komt er iets plastic terecht in je lichaam. En zodra je de beker weggooit, zullen ooit je (klein)kinderen iets van de afbraakresten in hun lichaam krijgen. Gebruik daarom deze zomer om je reis en picknicks wegwerp-plasticvrij te maken. Dat eet en drinkt een stuk beter!
Het plastic rietje is misschien wel hét symbool van ‘dom’ plasticgebruik. Bijna iedereen kan zijn glas water of sap drinken zonder het gebruik van een rietje. Toch worden rietjes massaal gemaakt, verkocht en na een keer gebruiken weggegooid. In het milieu duurt het honderden jaren voordat dat ene plastic rietje is afgebroken. Die geinige en vrolijke rietjes zijn dus nog eeuwenlang onderdeel van die bedreigende en groeiende laag plastic in de oceanen, rivieren en meren op onze planeet.
Veel plastics zijn gemaakt van polypropyleen. Een materiaal dat is bedacht en ontworpen om sterk te zijn en het lekker lang uit te houden. En dat doet plastic. Honderden en honderden jaren. Zelfs als je het niet meer ziet: plastic valt namelijk in microscopisch kleine deeltjes uiteen en belandt in rivieren en zeeën. Al die piepkleine stukjes komen zo via het water weer in de vissen die we eten of via de bloemen en bijen in de honing op ons brood.
Drie miljard wegwerpbekertjes
De beelden van rivieren vol plastic in Jakarta of schildpadden die verstrikt zitten in plasticresten, zijn dus terecht verontrustend. Het wordt nog enger als je bedenkt hoeveel rietjes, wegwerpbekers en plasticverpakkingen er zijn. Zo belanden er alleen al in Nederland drie miljard wegwerpbekertjes in de prullenbak. Het opruimen van al dat plastic uit de oceaan zoals Boyan Slat dat wil doen, is knap en bewonderenswaardig. Tegelijkertijd is het ook een eindeloos gevecht als je bedenkt dat er een onophoudelijke nieuwe stroom is van plastic.
Voordat je moedeloos wordt van dit artikel: wij van gezondNU dagen je uit om er juist vrolijk van te worden. Minder plastic in je huis en leven toelaten, is namelijk een van de makkelijkste dingen die je kunt doen voor een betere gezondheid voor jezelf en de planeet. Hoe? Start vandaag met deze acht tips:
De 7 makkelijkste tips om minder plastic te gebruiken onderweg
- Op pad? Neem je eigen beker, flesjes en bestek mee van duurzaam materiaal. En ja, dat betekent ook dat je bij het tankstation vraagt of ze de koffie in je eigen beker willen tappen.
- Zeg rigoureus ‘nee’ tegen wegwerprietjes en deksels op bekers.
- Neem je eigen koffie, thee, soep en koude dranken mee en doe die in een thermosfles.
- Tijd voor de lunch? Die koop je niet kant-en-klaar in een plastic verpakking, maar pak je uit je koelbox – goedkoper, gezonder, duurzamer.
- Plasticfolie is ideaal, maar herbruikbare wrapdoeken zijn beter en een prima alternatief voor folie. Ze zijn gemaakt van biologisch katoen met jojoba-olie, boomhars en bijenwas.
- In je tas zit altijd een extra boodschappentas en groentetasjes, zodat je onderweg alles wat je koopt kunt vervoeren zonder extra tasjes.
- Deel deze tips met je vrienden.