Wie van haken houdt, kent Sascha van Blase (34) met haar insta-account A la Sascha en haar boeken vol zelfontworpen haakpatronen ongetwijfeld. In de afgelopen jaren verkocht ze 86 duizend boeken in vier verschillende landen. Maar tevreden achterover leunen? Ho maar. Ze rust niet voor ze iedereen aan het haken heeft.
Zo simpel mogelijk
“Zelf haak ik nu zo’n jaar of veertien. Ik was net moeder geworden en wilde wat voor mijn lieve, kleine baby maken. Ik begon met breien, maar ontdekte al snel dat haken veel beter bij me past. Met haken kun je alle kanten op; je hebt veel meer vrijheid dan met breien. Ook kreeg ik van breien last van mijn schouders en van haken niet. Het liefst volg ik patronen die zichzelf steeds herhalen, dan kun je heerlijk in één flow doorhaken, zonder steeds te hoeven tellen en nadenken. Dan is haken pure mindfulness. Bij het ontwerpen van nieuwe patronen probeer ik ze ook zo te ontwerpen dat je alleen in de beginfase het patroon even nodig hebt. Daarna kun je het wegleggen en lekker verder haken.”
A la Sascha
“Vier jaar geleden ben ik gestopt met mijn werk als doktersassistente om me helemaal op A la Sascha te storten. Sindsdien is haken niet meer alleen mijn hobby, maar ook mijn werk. Toch voelt het nog steeds heel gek als ik overdag mijn haaknaald pak; ga eens aan het werk, denk ik dan, haha.”
Maken met je handen
“Weet je wat grappig is? Juist op TikTok is haken booming. Je vindt er heel veel video’s van jonge meiden en jongens die mooie dingen haken. Ik denk dat het onze drang is naar knusheid, ambacht en echtheid waardoor haken weer populair is. Ik snap dat helemaal. Door te haken maak je met je eigen handen iets wat je kunt gebruiken in de echte wereld. Je hebt er ook helemaal niets anders voor nodig, dan een haaknaald en een bolletje wol. Geen energie, geen dure of vervuilende apparaten, alleen je eigen skills.”
Jaren ’70-mode
“Op dit moment zie je veel van de jaren ’70 in de mode terug, waaronder veel gehaakte items: van tassen en sjaals tot compleet gehaakte topjes en truien. De grap is dat machinaal breien wel kan, maar machinaal haken niet. Als ik dan een gehaakte tas in de winkel zie liggen voor een tientje, denk ik: wie op de wereld is daarvoor uitgebuit? Ik weet precies hoeveel uren werk er in zo’n tas zitten. Dat is ook de reden dat ik zelf geen gehaakte spullen verkoop, maar alleen mijn patronen. Trouwens, als je ooit de voldoening hebt gevoeld van een zelfgemaakte sjaal om je nek, dan wil je niet anders meer.”
Heel Holland haakt
“Of mijn eigen kinderen kunnen haken? Zeker. Ik heb twee dochters van 16 en 10 en een zoon van 8. Vooral mijn jongste dochter is heel creatief en maakt veel. Rond de 10 jaar is ook een mooie leeftijd om te leren haken. Vroeger leerden we dat natuurlijk allemaal op school, maar dat is nu niet meer zo. Gelukkig is er online zoveel te vinden, dat zelf leren haken prima te doen is. Zoek gewoon een goede video uit en begin. Wie weet flaneer je deze herfst of winter al rond met je eigen gebreide sjaal om je nek? Stiekem droom ik ervan dat haken weer zo mainstream wordt dat iedereen het kan.”
Zelf aan de haak?
Op haar website alasascha.com vind je allerlei haakpatronen en boeken waarmee je zo aan de slag kunt. Van lappenpoppen tot kant en van bijzondere sjaals tot mutsen en wanten. Haar nieuwste boek Bloemen haken is pas verschenen. Neem ook een kijkje om het instagramaccount van Sascha voor meer inspiratie.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.