In Nederland hebben ongeveer 25.000 mensen Multiple Sclerose. Een ziekte die je leven op z’n kop zet. Maar wat is MS eigenlijk en wat zijn de symptomen van de ziekte?
Iedere dag krijgt iemand in Nederland de diagnose MS. De eerste symptomen laten zich meestal zien wanneer mensen tussen de 20 en 40 jaar oud zijn. Er bestaan medicijnen die de ziekte afremmen, maar een oplossing voor MS is er (nog) niet.
Wat is MS?
Maar wat houdt de ziekte nou eigenlijk in? Anders dan veel mensen denken, is Multiple Sclerose geen spierziekte, maar een chronische ziekte aan het centrale zenuwstelsel. Mensen met MS kunnen wel problemen krijgen met lopen, maar dat komt niet door de spieren; de oorzaak zit in het hoofd. De boodschappen vanuit het centrale zenuwstelsel naar de spieren komen dan niet goed meer aan.
Doordat er iets mis is in het afweersysteem, wordt de laag om de zenuwen (myeline) aangevallen en beschadigd. Zenuwen komen hierdoor bloot te liggen en geven minder goed signalen van en naar de hersenen door. Soms gebeurt dit zelfs helemaal niet. Hierdoor kunnen plotseling verlammings- en uitvalsverschijnselen optreden.
Hoe herken je MS?
Veel mensen praten niet graag over ziekte, blijkt uit het Nationaal MS-onderzoek. En als er al over gepraat wordt, wordt de link met de ziekte niet altijd gelegd. Zonde, want met de juiste hulp wordt leven met de klachten gemakkelijker. Goed om te weten: mensen met MS hebben geen van allen dezelfde MS-klachten. Welke klachten er ontstaan, is afhankelijk van waar de ontsteking in het centrale zenuwstelsel zit. Een aantal klachten zijn: krachtverlies, blaasklachten, tintelingen en vermoeidheid.
Meer voorkomende symptomen bij MS
Het Nationaal MS Fonds heeft de meest voorkomende symptomen bij MS op een rij gezet. Herken je de klachten? Trek dan aan de bel bij je huisarts.
- Klachten bij bewegen: Je kunt kracht verliezen of last krijgen van spasticiteit, krampen of stijfheid. Hier lees je meer over MS en bewegen.
- Sensibiliteitsstoornissen: Het kan zijn dat je last krijgt van tintelingen, prikkelingen, doofheid, pijn, koude voeten of handen of spierpijn.
- Coördinatieklachten: Hieronder vallen klachten als een spraakstoornis, duizeligheid, draaierigheid en tremors.
- Klachten vanuit de hersenstam: Denk hierbij aan zenuwpijn, een gevoelsstoornis in het gezicht of dubbelzien.
- Problemen met het gezichtsvermogen: Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van een zenuwontsteking in één of beide ogen
- Blaasklachten: Je hebt bijvoorbeeld meer aandrang om te plassen, er kan urine achterblijven in de blaas of je kunt last hebben van incontinentie.
- Seksuele problemen: Je libido kan lager zijn, waardoor je minder of geen zin hebt in seks. Ook kun je last hebben van impotentie of genitale pijn.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.