Het aantal jongeren met oorsuisproblemen stijgt, meldt het AD. Daarom luiden experts de noodklok. Zij verwachten namelijk veel nieuwe tinnituspatiënten, maar hoe ontstaat tinnitus eigenlijk en kan je er iets tegen doen? Dit zijn de vier meest gestelde vragen over tinnitus.
Het kan mensen tot enorme wanhoop drijven: tinnitus, ook wel bekend als oorsuizen. Het aantal jongeren met oorsuisproblemen neemt zo snel toe, dat kenniscentrum VeiligheidNL ervoor pleit om gehoorschade vroeg op te sporen. Het liefst al bij basisschoolleerlingen. Maar wat is tinnitus eigenlijk, hoe ontstaan oorsuisproblemen, hoe herken je het en kan je iets doen tegen oorsuizen? Wij leggen het je uit.
1. Wat is tinnitus?
Tinnitus wordt in de volksmond ook wel oorsuizen genoemd en komt op alle leeftijden voor. Het gaat om een piepend, brommend of suizend geluid in je hoofd dat alleen door jezelf wordt waargenomen. Tinnitus-expert en fysiotherapeut Sandra Posthumus legde in een vorig artikel al uit dat zo’n drie tot vijf miljoen mensen last hebben van oorsuizen. “Precieze aantallen zullen we nooit weten. Voor velen is het in hun eigen ogen niet ernstig genoeg om ermee naar de huisarts te gaan, of ze denken dat er niets aan te doen is.” Tinnitus is er in vele vormen en varieert in ernst. De één hoort alleen geluid wanneer het volledig stil is, bij de ander komt het boven gesprekken uit. Sandra: “Geluiden die je kunt horen zijn bijvoorbeeld een piep, ruis, krekels of een bromtoon. Vooral tijdens de coronamaatregelen is het aantal tinnituspatiënten explosief gestegen. Waarschijnlijk heeft dit te maken met onder andere stress, te weinig beweging, en weinig ontspannende (buiten)activiteiten kunnen doen.”
2. Hoe ontstaat tinnitus?
“Tinnitus blijkt vaak in of na een stressvolle periode te ontstaan. Bepaalde type mensen zijn er gevoelig voor: dezelfde types die in een burn-out raken. Het zijn vaak mensen die graag controle hebben, perfectionistisch zijn, een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben, en die het lastig vinden om grenzen aan te geven.” Ook binnenvetters en hooggevoeligen ziet Sandra vaak terug in haar praktijk. ”Heb je graag controle, dan kan het hebben van tinnitus behoorlijk beangstigend voor je zijn. Het is immers een geluid in je hoofd die je niet kunt controleren.”
Oorsuizen ontstaan wanneer de hersenen overprikkeld raken. De hersenstam produceert dan uiteindelijk een geluid. Prikkels komen binnen vanuit hersenzenuwen en de amygdala. Denk hierbij aan zintuigelijke prikkels, prikkels vanuit spieren, organen, hormonen, gedachten en emoties. ”Zelden is er één oorzaak aan te wijzen. Meestal is het een opeenstapeling van verschillende factoren.” Zo kan een verkeerde houding de boosdoener zijn, maar ook te weinig beweging, een ongezond voedingspatroon of een trauma. In dit artikel lees je meer over de mogelijke oorzaken van tinnitus.
3. Wat kun je doen tegen tinnitus?
”Tinnitus zie ik als een soort brandalarm: een waarschuwing van je hersenen dat er actie moet worden ondernomen om weer rust in het hoofd te krijgen”, legt Sandra uit. ”Het heeft geen zin om het alarm uit te zetten (symptoombestrijding), maar je moet de brand (alle factoren die tot overprikkeling hebben geleid) blussen, zodat het alarm weer uit kan gaan.” Luister bijvoorbeeld naar Binaural Beats en drink voldoende water om afvalstoffen af te voeren. Meer verrassende tips tegen tinnitus lees je in dit artikel.
4. Kan tinnitus voorgoed verdwijnen?
Volgens Sandra kan tinnitus in het gunstigste geval flink verminderen, maar het zal niet bij iedereen permanent verdwijnen. ”Door stress te vermijden en voldoende rust te nemen, ben je steeds beter bestand tegen overprikkeling en krijg je ook nog eens minder prikkels binnen. Hierdoor kunnen de hersenen tot rust komen.” Toch kan het zijn dat mensen die ervan af zijn, af en toe toch weer tinnitus krijgen. Vaak is dit in een stresssituatie of na langdurig in een belastende houding te hebben gezeten, zoals bij fietstochten of (thuis)werken aan de laptop. In dat geval kun je het zien als een ingebouwd alarmsysteem. Het waarschuwt je dat je wellicht meer rust nodig hebt.”
Nicole en Joan hebben tinnitus en delen op gezondnu hun ervaring met oorsuisproblemen.
Meer gezondnu? Volg ons op Instagram, Facebook en TikTok of neem een kijkje in het magazine.