Gordelroos, ook wel bekend als herpes zoster, is een aandoening die velen van ons bekend in de oren klinkt, maar waar we vaak maar weinig over weten. Wat is gordelroos eigenlijk? Hoe herken je het? En hoe kom je er weer van af?
Allereerst is het belangrijk wat we precies verstaan onder deze aandoening. Gordelroos wordt veroorzaakt door een infectie met het varicellazostervirus, dit veroorzaakt ook waterpokken. Na het doormaken van waterpokken blijft het virus in het lichaam achter, zonder actief te zijn. Als het virus later in het leven weer actief wordt (reactivatie), kan het gordelroos veroorzaken. Aha, hiermee hebben we de vraag ‘wat is gordelroos?’ dus al voor je beantwoord.
Wat zijn de symptomen van gordelroos?
Gordelroos begint met jeuk, tintelingen of een hevige, brandende of stekende pijn. Na enkele dagen verschijnen er blaasjes in groepjes op het lichaam, meestal rond de buik of taille. Na 10 tot 14 dagen drogen de blaasjes in tot korstjes. Soms kan deze huidaandoening ernstige complicaties geven (bijv. ontsteking van de aangezichtszenuw).
Een van de meest onderschatte aspecten van de aandoening is de intense pijn die het kan veroorzaken. De uitslag gaat vaak gepaard met een brandend, stekend of kloppend gevoel, dat kan aanhouden lang nadat de uitslag is verdwenen. Dit staat bekend als postherpetische neuralgie en kan maanden tot zelfs jaren aanhouden, aldus het RIVM.
Bij wie komt de huidaandoening voor?
Hoewel gordelroos op elke leeftijd kan voorkomen, zijn oudere volwassenen, meestal boven de leeftijd van 50, vatbaarder voor de infectie. Dit kan te maken hebben met een verzwakt immuunsysteem naarmate we ouder worden, waardoor het virus de kans krijgt om opnieuw actief te worden.
Volgens het RIVM gingen in 2015 ongeveer 530 per 100.000 inwoners in Nederland naar de huisarts vanwege gordelroos. Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 375 patiënten met gordelroos opgenomen in het ziekenhuis, deze patiënten zijn meestal – zoals we al even zeiden – 50 jaar of ouder.
Kun je gordelroos voorkomen en behandelen?
Let op: gordelroos is besmettelijk! Door contact met het vocht uit de blaasjes kan iemand die nog geen waterpokken heeft gehad waterpokken krijgen. Maar er is ook goed nieuws: er is namelijk een vaccin beschikbaar om gordelroos te voorkomen, genaamd het herpes zoster-vaccin. Dit vaccin kan de kans op het ontwikkelen van gordelroos aanzienlijk verminderen en kan ook de ernst van de symptomen verminderen als je toch gordelroos krijgt. Het is vooral aanbevolen voor mensen ouder dan 50 jaar.
Toch het virus opgelopen? Dan gaat dit bijna altijd vanzelf weer over en bij gezonde mensen is meestal geen behandeling nodig. Voor de behandeling van de aandoening kun je het beste een bezoekje brengen aan de huisarts. In veel gevallen krijg je dan een antivirusmiddel, vitamine B-complex en pijnstillers voorgeschreven. Tegen de jeuk krijg je meestal een poeder of een zalf.
Is gordelroos ernstig?
Hoewel gordelroos ongemakkelijk en pijnlijk kan zijn, is het meestal geen ernstige aandoening en verdwijnt het vanzelf na verloop van tijd. In sommige gevallen kunnen er complicaties optreden, vooral bij mensen met een verzwakt immuunsysteem. Het is belangrijk om medische hulp te zoeken als je symptomen van gordelroos ervaart om de juiste behandeling te krijgen.
Heb jij gordelroos (gehad) en wil je je verhaal doen? Dat kan op Aandachtvoorgordelroos.nl Ook lees je hier ervaringsverhalen van anderen en hoe je gordel roosbespreekbaar maakt.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.