Bij het gebruik van antibiotica kun je beter geen alcohol drinken, luidt het advies. Vermindert alcohol de werking van antibiotica of is er een andere reden? Hoe gevaarlijk is deze combinatie? En wat gebeurt er als je toch een paar glaasjes op hebt? Wij vertellen je hoe het zit.
Bijwerkingen verergeren
Alcohol kan in combinatie met antibiotica vervelende gevolgen hebben. De alcohol zorgt niet direct voor een verminderde werking van de antibiotica, maar kan er wel voor zorgen dat de bijwerkingen verergeren. Zo kan deze combinatie zorgen voor ernstige hoofdpijn of misselijkheid, overgeven, diarree, een verhoogde bloeddruk en een verhoogde hartslag.
Overbelasting van de lever
Zowel de alcohol als de antibiotica wordt afgebroken door je lever. Gebruik je beide middelen? Dan moet je lever overuren draaien om al deze stoffen af te breken in je lichaam. Alcohol kan hierdoor het genezingsproces van de infectie mogelijk vertragen. Daarnaast kan deze overbelasting effect hebben op de lever zelf. Wil je je lever ondersteunen? Deze voedingsmiddelen kun je eten om je lever gezond te houden.
Check de bijsluiter
In principe wordt bij elke soort antibiotica afgeraden om alcohol te drinken. Wel zijn er verschillen tussen antibiotica. Van enkele soorten wordt sterk afgeraden om alcohol te drinken. Dit zijn de middelen die verergerde bijwerkingen kunnen veroorzaken. Op de bijsluiter van deze middelen vind je hoelang je na de kuur beter geen alcohol kunt drinken. Van andere antibiotica wordt aangeraden om in ieder geval niet meer dan één glaasje te drinken. Maar beter blijft om helemaal geen alcohol te drinken. Twijfel je over welke soort van het middel je hebt? Bij de apotheek kun je terecht voor meer informatie over jouw antibiotica.
Meer Gezondnu? Volg ons op Instagram, Facebook en Tik Tok of neem een kijkje in het magazine.
Beeldmateriaal: Artem Podrez via Pexels