Je geeft nog één draai aan het rek in de supermarkt. Al weken ben je op zoek naar de perfecte zonnebril: eentje waarmee je de show steelt. De opticien sla je liever over, want dat wordt al snel te duur. En wie zegt dat een zonnebril je ogen beschermt? Het is duidelijk: dit artikel komt als geroepen!
Terwijl we elkaar massaal waarschuwen met het ‘smeren, keren en weren’ van onze huid, vergeten we een andere (en net zo belangrijke!) factor: onze ogen. Het is namelijk niet alleen huidkanker waarvoor we tijdens zonnige dagen moeten waken. “Blijvende oogschade ligt op de loer en dat beseffen nog te weinig mensen,” aldus Laura Raimondo van het Oogfonds. Ze beantwoordt zeven brandende vragen over dit onderwerp.
Loop je oogschade op als je geen zonnebril draagt?
“Hier is maar één antwoord op: Ja! Als je nooit of weinig een zonnebril draagt, bouw je stelselmatig oogschade op. Je moet het zo zien: onze ogen gaan naarmate we ouder worden achteruit. Door gezond te eten, niet te roken én je ogen te beschermen tegen UV-straling, rem je de ontwikkeling van oogziektes als staar en maculadegeneratie. Helemaal voorkomen doe je het niet, want erfelijkheid speelt ook een belangrijke rol. Toch moet je goed beseffen dat een zonnebril net zo essentieel is als een zonnebrandcrème. Een belangrijke toevoeging: kinderen en mensen met een blanke huid en blauwe ogen zijn extra kwetsbaar. Zij hebben minder beschermend pigment.”
Hoe merk je dat je oogschade oploopt door de zon?
“Dat is het verraderlijke, want op korte termijn merk je er meestal niets van. Terwijl je huid een waarschuwing afgeeft als je je verbrandt, blijft dat signaal vanuit je ogen uit. Alleen in extreme gevallen beschadigt het hoornvlies direct en zijn de gevolgen meteen merkbaar. Bij een opeenstapeling van schade merk je de gevolgen echter pas na vele jaren. Zo gaat bij maculadegeneratie je netvlies achteruit, waardoor rechte lijnen golvend worden en vlekken je zicht beperken. Je kunt je voorstellen dat het erg heftig is als je hierdoor bepaalde dingen niet meer kunt lezen of herkennen. Als je benieuwd bent of je oogschade hebt, moet je even een bezoekje brengen aan de optometrist.”
Wanneer moet je een zonnebril dragen?
“Wij adviseren om tijdens de Nederlandse zomers tussen elf en drie een zonnebril te dragen als je buiten bent. Het maakt niet uit of het snikheet is of amper twintig graden, want het gaat puur om de zonkracht. Hoewel je hoog in de bergen, op het water of dichtbij de evenaar extra moet opletten, dringt de zon zelfs tijdens een lunch op het terras in Nederland je ogen binnen.”
Moet je dan ook een zonnebril dragen als je met dichte ogen zont?
“Als je de hele tijd je ogen dichthoudt, hoeft dit niet. Het weefsel van je ogen houdt de zon namelijk voor een groot deel tegen. Maar in de praktijk heb je niet continu je ogen dicht. Schaduw scheelt wel, want de straling bereikt niet direct je ogen. Toch weerkaatst de zon op het zand, het water en de omgeving.”
Biedt elke zonnebril genoeg bescherming?
“De zonnebrillen die je in Europa koopt wel, want daarbinnen móet een zonnebril voldoen aan het CE-keurmerk. Dit keurmerk houdt in dat je zonnebril een UV-bescherming van honderd procent heeft. Ook staat er achter ‘CE’ vaak een getal, wat aangeeft hoe donker je glazen zijn. Heb je bijvoorbeeld een zonnebril met CE-3, dan zit je helemaal goed. Je bent dan honderd procent beschermd tegen UV-straling én er wordt minimaal 75 procent van het zichtbare licht gefilterd, wat prettig is voor je ogen.”
Moeten we hiervoor peperdure zonnebrillen aanschaffen?
“Nee, zeker niet. Je kunt gerust een zonnebril van een tientje op de kop tikken bij de drogist of in een kledingwinkel. Dure brillen bieden dezelfde hoeveelheid bescherming, maar hebben een beter draagcomfort.”
Kan een zonnebril verouderen?
“Nee, de UV-bescherming van je zonnebril gaat niet achteruit. Het UV-filter zit in het materiaal van de glazen en blijft daarom gelijk, zelfs als er krassen inzitten. In de loop der jaren kunnen de glazen wel lichter worden: ze laten dan wat meer zichtbaar licht door. Toch blijft de hoeveelheid UV-bescherming gelijk. Je hoeft dus echt niet ieder jaar een nieuwe zonnebril te kopen.”
Conclusie: het maakt niet uit waar in Europa je een zonnebril aanschaft, zolang je er maar eentje hebt en draagt. Gelukkig zijn er genoeg hippe, goede zonnebrillen te koop. Tips nodig voor tijdens je zonnebrillenzoektocht? Kijk hier.