Een specialist die nadrukkelijk de link legt tussen hartklachten en te weinig slapen, te veel stress en slechte voeding– dat zien we niet zo vaak. Toch is dat precies wat cardioloog Leonard Hofstra doet in zijn boek SLIM in 12 weken. Volgens hem kan hij met zijn boek meer mensen redden van hart- en vaatziektes dan in zijn spreekkamer. gezondNU vroeg aan de cardioloog van Cardiologie Centra Nederland hoe dit zit. Kan een boek je ongezonde leefstijl veranderen?
Hoe wordt een cardioloog schrijver van een lifestyleboek?
“In 2003 en 2004 toonden verschillende onderzoeken aan dat hart- en vaatziektes voor negentig procent ontstaan door een slechte lifestyle. Ik hield me alleen bezig met de mensen in mijn spreekkamer, via één op één gesprekken. ‘Dokter, ik slaap zo slecht’, hoorde ik vaak. Of: ‘Ik wil wel afvallen, maar ik heb zoveel stress’. Dat begon aan mij te knagen, want daar is veel aan te doen.”
Is dat de reden van dit boek?
“Ja, het was inderdaad de aanleiding dat ik op zoek ging naar een manier om dit grootschalig aan te pakken. Samen met mijn goede vriend dr. J. Narula op dit moment verbonden aan Mount Sinai Heart in New York, zette ik het HAPPY-project op. Hier bepalen we tijdens een soort gezondheidskamp het hartrisico op grote schaal en geven we lifestyle coaching. Via het HAPPY project kan ik niet iedereen helpen, daarom gaat het boek verder. Iedereen kan thuis aan de slag.”
In de pers zag ik vergelijkingen met Sonja Bakker –klopt die vergelijking?
“Het succes van Sonja Bakker was ook een aanleiding om het boek te schrijven. Door haar boeken gingen mensen bewuster en gezonder eten, waardoor zij uiteindelijk meer mensen bij de ziekenhuizen weghoudt. Maar als specialist in hart- en vaatziekten schrijf ik niet alleen een boek vol met recepten. Het boek pakt naast voeding en dieet ook andere factoren aan, zoals stress en slecht slapen. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat je door stress en slecht slapen meer slechte gewoontes krijgt. Wanneer je slecht slaapt, ga je overdag vaak snacken om de slechte nacht te compenseren. Of je gaat even roken om de stress te verdrijven. Daarom gaat SLIM met je hele lifestyle aan de slag.”
Is SLIM makkelijk vol te houden?
“Het is zeker makkelijk vol te houden. Doordat niet alleen je voeding maar ook andere factoren worden aangepakt, kom je sterker in je schoenen staan. Je leert ook de achtergronden kennen. Wanneer je bijvoorbeeld alleen gaat afvallen, zonder extra te bewegen verlies je spiermassa waardoor je slap en futloos wordt. Dit is natuurlijk niet de bedoeling, het gaat er juist om dat je vet verliest. En doordat SLIM ook leidt tot betere slaap en stress vermindert, is het veel beter vol te houden. Je maakt je gezonde lifestyle daarmee duurzaam en zo voorkom je het gevreesde jo-jo effect.”
In Amerika en India organiseert u HAPPY – Heart Attack Prevention Program for You? Wat is dat exact?
“Mensen vulden voordat het gezondheidskamp startte, eerst een aantal vragen in. Aan de hand van die antwoorden kan er een voorspelling gedaan worden naar het risico op een hartaanval of een andere hart- of vaatziekte. Die voorspelling is voor ongeveer zeventig procent zeker. Door middel van coaching ga je dan aan de slag om je lifestyle zo te veranderen dat het risico op een hart- of vaatziekte verminderd.”
Kun je in Nederland ook meedoen aan zo’n HAPPY-programma?
“Op dit moment lopen er een aantal grote projecten in India, Amerika, Engeland en in het verleden ook enkele in Nederland. In India zijn mensen zo enthousiast, dat we binnen drie dagen tienduizend mensen hebben onderzocht. Hiermee hebben wij een record in het Guinness Book of Records gevestigd. In Nederland hebben we in 2006 de HAPPY run georganiseerd. 1000 deelnemers werden onderzocht en nadien voorzien van gezonde lifestyle coaching, wat resulteerde in een daling van het hartrisico met maar liefst 15 procent.”
Wat ‘win’ je met een gezonde leefstijl?
“Met een gezonde leefstijl kun je de risico’s op hart- en vaatziekten met ongeveer 50 procent verminderen. Een gezonde lifestyle heeft overigens niet alleen effect op je hart maar ook op je lichamelijke gezondheid, psychische welzijn en omgeving. Er is dus heel veel te winnen. ”
En hoe zit het nu met dat koude douchen?
“Haha, dat wordt veel gevraagd. Het idee hierachter is dat een sterke koudeprikkel de bruine vetcellen in werking zet, mits de koudeprikkel op zijn minst enkele minuten wordt toegediend. Het actief worden van het bruine vet zorgt ook voor de verbranding van het witte vet, dat is het vet waar we zo snel mogelijk vanaf willen. Daarbovenop zet koud douchen je stofwisseling flink aan en zo verbrandt je extra calorieën. En zo helpt de kou je om sneller af te vallen.