December is een uitdagende maand geweest voor de gezondheid van je darmen. Suiker, alcohol en stress komen vaker wél dan niet voor tijdens de feestdagen. Het gevolg voor veel mensen is een onrustige buik, tijdens en ná de feestdagen. Nienke Gottenbos, ook wel bekend als de Poepdokter, vertelt ons hoe je in januari je darmen weer tot rust krijgt.
In dit artikel lazen we al dat suiker en alcohol slecht zijn voor je gezondheid. Ook stress doet weinig goeds voor je darmen. Het is dan ook niet raar dat veel mensen in januari, na die stressvolle feestmaand vol alcoholische versnaperingen en lekkernijen, last van hun darmen krijgen. Een opgeblazen gevoel, verstopping, diarree en buikpijn ziet de Poepdokter vaak voorbijkomen in januari.
Niet afvallen of keihard sporten, maar werken aan de balans in je buik
Veel mensen beginnen in januari enthousiast met goede voornemens als afvallen of sporten. Gottenbos daagt je echter uit om je kijken naar de kern: je darmen. Zo vertelt ze: “Je darmen en hun bacteriebewoners zijn niet alleen de baas over wat er in je buik gebeurt, maar ze beïnvloeden ook je energie, je immuunsysteem, je huid én je gewicht.” Afvallen kan een goed voornemen zijn, maar als je darmen van slag zijn, kan het belangrijker zijn om daar éérst mee aan de slag te gaan.
Januari challenge: heel je darmen
Daarom heeft poepdokter Gottenberg een 4-weekse challenge voor iedereen die last heeft van zijn of haar darmen. In 4 weken ga je van vervelende buikklachten naar een rustige buik, een regelmatige spijsvertering en perfecte poep. Ja, wie wil dat nou niet? Hier vind je de link naar de (online én gratis) challenge. Wij hebben ons al ingeschreven, jij ook?
4 belangrijke stappen
Volgens Gottenbos zijn er 4 belangrijke stappen om je buik weer tot rust te laten komen.
1: Alle shit eruit (ehhh ja, letterlijk)! Je darmen kunnen natuurlijk niet herstellen als ze druk blijven met rotzooi opruimen. Onder andere koffie, alcohol en suiker gaan op de verboden lijst. Maar het kan ook zijn dat er ingrediënten zijn waar jíj misschien wel allergisch of (over)gevoelig voor bent. Gottenbos legt uit hoe je daarachter komt.
2: Gezonde voedingsmiddelen toevoegen. Vezels staan daarbij centraal. De Poepdokter geeft ons gouden tips om (blijvend) gezond te eten.
3: Stress aanpakken. Wist je dat je darmen allesbehalve goede vrienden zijn met stress? Stress is een absolute sluipmoordenaar voor de gezondheid van je darmen. Het is dus belangrijk om erachter te komen wat jou stress geeft, en hoe je hier op een goede manier mee om leert gaan.
4: Probiotica. In tegenstelling tot stress, is probiotica juist supergoed voor je darmen. Probiotica kan je onder andere binnenkrijgen door middel van gefermenteerde voeding, zoals zuurkool, tempé of kefir.
Wil je nog meer tips? In dit artikel geeft de Poepdokter nog 6 andere gouden tips.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.