Het tekenseizoen is weer in volle gang. Opletten geblazen, dus! Hoe zat het ook alweer: komen teken alleen in het bos voor? Wat is de impact van een tekenbeet? En wat kun je doen om zo’n beet te voorkomen? Dit moet je weten over teken.
In het bos, op de camping of in het gras van je tuin. Teken zitten op allerlei plekken. Vooral op de Utrechtse Heuvelrug, de Veluwe en in het Noord-Hollandse duingebied vermaken ze zich goed. Deze kleine spinachtige beestjes van ongeveer een halve tot enkele millimeters groot zijn er in steeds grotere getale en steeds meer teken dragen de Borrelia bacterie, die de ziekte van Lyme kan veroorzaken.
Wat doet een teek op je lichaam?
Via speciale sensoren (ze hebben een enorm goed reukorgaan!) speuren teken de CO2 op die mensen en dieren uitademen. Vervolgens grijpen ze zich vast en gaan ze op zoek naar een vochtig plekje op het lichaam, waar ze zich volzuigen met bloed. Heb je een tekenbeet, dan betekent het niet meteen dat je de ziekte van Lyme krijgt. De teek wordt besmet als hij bloed zuigt bij kleine (knaag)dieren of vogels die de bacterie bij zich dragen.
Hoe herken ik een tekenbeet?
Ben je gebeten door een teek, dan ontstaat er meestal een rode kring op de huid waar de tekenbeet was. Dat gebeurt vaak binnen een paar dagen, maar kan ook een maand duren of helemaal niet komen. Let dus ook op andere symptomen, zoals een grieperig gevoel, koorts, hoofdpijn en gewrichtspijn. Houd de plek waar de teek zat nog een paar weken tot maanden in de gaten en ga bij twijfel naar de huisarts.
Wat is de impact van de ziekte van Lyme?
Van alle teken in Nederland is 25 tot 30 procent drager van de Borrelia bacterie. Per jaar raken ongeveer 25 duizend Nederlanders besmet met de ziekte van Lyme. In een vroeg stadium is het te behandelen met antibiotica, maar het kan ook chronische klachten veroorzaken. De Borrelia bacterie kan onder andere koorts, moeheid, dubbelzien, pijn in de gewrichten en spieren, constante hoofdpijn, zenuwpijnen, problemen met denken, een stijve nek en plotselinge doofheid tot gevolg hebben.
Zijn de klachten alleen lichamelijk?
Nee, ook het brein kan schade oplopen door een tekenbeet. Dat heet chronische neuroborreliose. Denk aan (chronische) vermoeidheid, stemmingswisselingen, cognitieve stoornissen, ernstig geheugenverlies, paniekaanvallen en psychoses. De zenuwen kunnen zich herstellen door antibiotica, die per infuus worden toegediend: alleen in het ergste geval richt de ziekte onherstelbare schade aan. De klachten kunnen wisselen per dag en de behandeling zorgt vaak voor een vermindering van klachten.
Wanneer wordt Lyme chronisch?
Wanneer een teek niet of niet voldoende is behandeld, kom je in het chronische stadium. Chronische Lyme vergt een grondige aanpak, waarbij het belangrijk is het immuunsysteem zo optimaal mogelijk te laten functioneren. Dit bereik je door een combinatie van het juiste voedingspatroon, ontgifting, immuunversterkende stoffen en middelen die de darmen herstellen. Daarna volgen antibiotica. De behandeling van chronische Lyme duurt een paar weken tot maanden, soms zelfs een jaar. De ziekte van Lyme zal nooit helemaal uit je lichaam verdwijnen.