Je probeert bewuster te leven, gezonde voeding te eten en voldoende te bewegen. Maar denk jij ook na over de duurzaamheid van je garderobe? Maak het jezelf makkelijker: met deze tips heb je in een mum van tijd een duurzame garderobe. En nee, daarvoor hoef je niet diep in de buidel te tasten.
Tip 1: Ruim je kledingkast op
Begin met opruimen. Wat draag je nooit, zit niet lekker of is kapot? Wat zijn je favoriete items? Maak stapeltjes en bepaal wat weg kan, wat je wilt houden en waar je over twijfelt. Wat weg kan, kun je verkopen via initiatieven als Marktplaats of United Wardrobe. Je kunt het ook naar de kringloop brengen, weggeven of doneren. Kijk alvast op de etiketten of de kledingstukken duurzaam zijn en bepaal voor jezelf of je een niet-duurzaam kledingstuk toch wilt bewaren (omdat het je favoriet is, bijvoorbeeld). Je hoeft niet meteen in het diepe te springen en, alles wegdoen is niet per se duurzaam. Kleding dragen tot het versleten is, is duurzamer.
Tip 2: Creëer een eigen stijl
Vind je eigen stijl en blijf daar trouw aan. Het helpt te voorkomen dat je toch dat ene shirtje koopt, die vervolgens achter in de kast belandt. Waar voel jij je goed in? Welke items trek je nu het meeste aan? Wat is tijdloos? Struin Pinterest af en maak een moodboard. Kies ook verstandig. Bedenk wat je aan kunt op je werk, wat je doet in je vrije tijd en stem daar je kledingkeuzes op af.
Tip 3: Bepaal een maximum voor jezelf
Voor een eerlijke garderobe is het nodig om minder te kopen. Bepaal voor jezelf hoeveel je maximaal in je kast mag hebben hangen. Doe dat voor alle kledingstukken, zoals broeken, t-shirts en truien. Kledingkasten puilen eerder uit, dan dat ze tekort schieten. Wil je een nieuw item kopen? Verkoop dan een ander kledingstuk of geef het weg. Hanteer het principe: één kledingstuk erbij, is één kledingstuk weg. Zorg voor een kledingkast met basics en klassiekers die je kunt aanvullen met mode van het seizoen.
Tip 3: Koop duurzame kleding
Een duurzame kledingkast, daar hoort natuurlijke duurzame kleding in. Ja, de prijskaartjes kunnen je soms doen schrikken. Maar bedenk dat duurzame kleding vaak jaren meegaat en dat we verwend zijn met de kledingprijzen. Duur betekent overigens niet automatisch duurzaam. Kijk eens op Rank a Brand, GoedeWaar of FairWearFoundation hoe jouw favoriete merk of winkel scoort. Op de website van Milieucentraal kun je zien welke duurzame keurmerken er zijn voor kleding. Je kunt ook de app van Alles Duurzaam of Talking Dress downloaden of de website van Eerlijk Winkelen bekijken om te checken of het fair en eco is gemaakt. De blog When Sara Smiles en het boek Dit is een Goede Gids zijn ook aanraders als je je kledingkast (of hele leefstijl) wilt verduurzamen. Genoeg hulpmiddelen, dus!
Tip 4: Ga voor een capsule garderobe
Met een capsule garderobe wordt bedoeld dat je een beperkte set kledingstukken hebt die goed met elkaar zijn te combineren. Denk aan een spijkerbroek, zwarte broek, basic shirt en een zwarte jurk. Zo voorkom je dat je een shirt uit de kast trekt, maar er geen goede broek of rok bij kunt vinden. Het is ook handig om een basiskleur te kiezen die jij mooi vindt, zoals wit, grijs, blauw of legergroen. Ook fijn om alvast setjes kleding bij elkaar te hangen, zodat je ziet of je allemaal complete outfits hebt. En in de ochtend schiet je zo in je kleding – ideaal!
Tip 5: Koop vintage en tweedehands
Via Marktplaats, The Next Closet of United Wardrobe kun je tweedehands kledingstukken kopen. Klinkt dat vies? Welnee, je kunt zelfs aanvinken dat je wilt dat de producten nieuw zijn. Zonde als dat was weggegooid toch? In elke stad vind je ook genoeg winkels waar ze tweedehands kleding verkopen en in Amsterdam heb je de IJhallen, een populaire markt voor tweedehands kleding.
Tip 6: Leen en ruil kleding
Hoe leuk: in Amsterdam heb je Lena, een fashion bibliotheek. Hier kun je kleding lenen. Ook bij De Kledingbibliotheek in Utrecht en Dutchspirit kun je kleding lenen. Handig als je kleding zoekt die past bij de mode van het seizoen. Ook leuk: ruil en deel kleding met vriendinnen. Zeker als je dezelfde stijl en maat hebt, is dit ideaal. Kijk eens in de zoveel tijd bij elkaar in de kast en pluk eruit wat je leuk vindt. Na een paar weken of maanden geven jullie de items weer terug en kiezen jullie nieuwe kleding.
Tip 7: Maak je eigen kleding en upcycle kleding
Doe een cursus, vraag raad aan je moeder of bekijk video’s op Youtube. Koop je duurzame kleding, maar is het allemaal net niet jouw smaak? Ook dan kun je jouw creativiteit loslaten. Van kleding verstellen tot verschillende materialen aannaaien, zoals knopen, kant en ruffles. Twee linkerhanden? Voor een paar euro of een paar tientjes kun je terecht bij een kledingmaker. Ook handig als er een gaatje in je trui zit of je een jurkje wilt omtoveren in een tas. Dit wordt ook wel ‘upcycle’ genoemd. Niet meteen wegdoen dus.
Tip 8: Doe het in stapjes
Ieder klein stapje in de juiste richting is er één. Je hoeft niet meteen je volledige kledingkast binnenstebuiten te keren, alleen maar duurzame kleding te kopen en je eigen kleding te maken. Ook bewustwording is een stap en je mag ook tevreden zijn als je een keer iets koopt bij een tweedehandswinkel.
Tip 9: Weet hoe je wast
Duurzame kleding is vaak van een goede kwaliteit en blijft lang mooi. Dat hangt natuurlijk wel af van jouw was-skills. Sorteer was altijd op kleur, probeer kleding zoveel mogelijk aan de lucht te drogen, keer kleding binnenstebuiten, was kwetsbare items met de hand, gebruik het juiste wasmiddel, was zo koud mogelijk en gebruik ossengalzeep voor echt vieze vlekken.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.