Wil je van 2014 het gezondste jaar ooit maken? Kijk dan eerst eens even terug. 2013 heeft ons veel nieuwe, inspirerende, wijze en gezonde inzichten gebracht. Doe daar je voordeel mee. gezondNU heeft de beste tips uit 2013 voor je op een rijtje gezet voor een gezond 2014.
1. Werk aan je bekkenbodemspieren
Meer plezier in bed en minder ongewenst urineverlies? De magische sleutel in dit geheel is je bekkenbodem. Als je je bekkenbodemspieren traint, neemt de bloedtoevoer naar je vagina toe, evenals de vaginale vochtigheid. Zo raak je beter opgewonden en het versterkt je orgasmen. Daarnaast maakt het de vaginale opening strakker. Het trainen van je bekkenbodemspieren zorgt ook nog eens voor meer controle over je blaas.
Tip: op zoek naar handige oefeningen? Kijk bij ons dossier: Urineverlies »
2. Beweeg in het daglicht
Het was ‘breaking news’ in 2013: slenteren is beter dan hardlopen. Afvallen doe je met hardlopen, maar voor je gezondheid is het belangrijk om in beweging te blijven. Dus niet urenlang stilzitten en ’s avonds een uur intensief trainen, maar ook overdag regelmatig een rondje lopen. En dan het liefst in het daglicht, want daglicht helpt je om beter in slaap te komen en is goed voor je humeur.
Tip: vitamine D is in de herfst en winter extra belangrijk om een sombere bui te voorkomen. Vitamine D maakt je lichaam vooral aan dankzij zonlicht, maar zit ook in vette vis, vlees en eieren.
3. Meer haver, maar minder suiker, zout en brood
Suiker, zout en brood hebben behoorlijk wat kritiek ontvangen het afgelopen jaar. Suiker verhoogt je bloedsuikerspiegel en laat het vervolgens vliegensvlug naar beneden zakken. Brood schijnt volgens de Amerikaanse cardioloog William Davis verslavend te werken. Eet je minder bewerkte tarwe, dan heb je volgens Davis meer energie, minder darmproblemen, val je makkelijker af en heb je minder last van stemmingswisselingen. En zout? Zout minderen is goed voor je hart en vaten. Vers koken kan al een verschil maken.
Wat dan wel een gezonde keuze is? Haver heeft een gunstige werking op je darmflora en celactiviteit, waardoor je immuunsysteem beter werkt. Niet alleen verbetert haver je immuunsysteem, het geeft je ook nog eens voor een lange tijd een vol gevoel, dus heb je minder de neiging om te snacken.
Tip: kijk bij Dossier Suiker naar een lijstje met namen waaronder suiker schuilgaat. Dat maakt etiketten lezen om suiker te vermijden een stuk gemakkelijker.
4. Yoga voor zittenblijvers
De redactie van gezondNU zou in 2014 best wel wat meer yoga aan haar leven willen toevoegen. Maar welke soort is het meest geschikt voor types zoals wij, die het grootste gedeelte van de dag achter een computer werken? Bikramyoga heeft nogal een heftig imago, omdat je het in een kamer doet waar de temperatuur tussen de 38 en 40 graden Celsius ligt en waar een hoge luchtvochtigheid heerst. Die warmte heeft echter ook zo haar voordelen. Het helpt je bloedsomloop, werkt ontgiftend en maakt je flexibeler. Je rug en nek worden minder stijf en dat maakt deze vorm van yoga heel geschikt voor ‘zittenblijvers’.
Tip: als je last hebt van slaapproblemen, probeer dan eens yoga nindra (slaapyoga). Deze vorm van yoga helpt je om rustiger in slaap te vallen.
5. Train je veerkracht
Van tegenslag groei je. Dat hoor je wel eens. En volgens psycholoog prof. Elke Geraerts (Erasmus Universiteit) is dat ook echt zo. Vooral als je op jonge leeftijd al veel tegenslag hebt gehad, sta je later sterker in je schoenen. “Veerkracht is een kwaliteit die je door ervaring opdoet. Je kunt het echter ook op latere leeftijd aanleren. Veerkracht is niet iets groots, het is elke actie die je onderneemt om uit een lastige situatie te komen. Het bekende opstaan na het vallen.”
Tip: veerkrachtig zijn begint met een positieve levenshouding. Je kunt dit oefenen door elke dag iets te noemen waarvoor je dankbaar bent. Hierdoor creëer je zelf kleine geluksmomentjes.