Over weinig zaken kun je zo piekeren als je gezondheid. Gelukkig is er Gezondnu’s medisch team. In Spreekuur stellen lezers hun vragen over de meest uiteenlopende gezondheidsonderwerpen. Deze week de vraag van Ilse: ‘Lenzen zijn er in alle soorten en maten, maar hoe zit het met de kwaliteit? Zijn goedkope lenzen slecht voor je ogen?‘
Je ogen zijn misschien wel je belangrijkste bezit, maar krijgen een hoop te verduren. Denk aan zonlicht, je make-up en het urenlang turen naar je mobieltje. Daar komt bij dat we ook steeds vaker wat over onze ogen dragen: lenzen. Maar zegt het prijskaartje eigenlijk iets over de kwaliteit?
Kwaliteit van de contactlens
We vroegen het aan contactlensspecialist Mascha Zuidgeest. Naast opticien is ze werkzaam als contactlensspecialist en functioneel oogzorgspecialist bij Van Wamelen Optiek. Ze past wekelijks tientallen lenzen aan en is gespecialiseerd in refractie, waar Fixatie Disparatie en het behandelen ervan een onderdeel is. “De prijs van een contactlens zegt niet alles over de kwaliteit van de contactlens”, vertelt Zuidgeest. ”Wel is het erg belangrijk om te weten wélke contactlens het beste past bij jouw oog. Hiervoor adviseren wij om altijd bij een gediplomeerd contactlensspecialist langs te gaan. De contactlensspecialist kijkt naar de sterkte, meet de vorm van het oog en de dikte van je traanfilm. Dit alles is nodig om een goed passende contactlens aan te kunnen meten.”
Schade aan je oog
“Een te strakke contactlens of een contactlens die van een verkeerd materiaal gemaakt is, kan veel schade aanrichten aan het oog. Denk hierbij aan vaat-ingroei of droge ogen. Bij de contactlensspecialist krijg je een goede begeleiding en leer je hoe de lenzen moeten worden onderhouden. Iedere zes maanden je ogen laten controleren is belangrijk bij het dragen van contactlenzen, hierdoor kunnen vroegtijdig eventuele veranderingen in het oog geconstateerd worden. Omdat de contactlens het oog afsluit, voelen veel dragers niet wanneer het oog te weinig zuurstof krijgt en er problemen en ongemak kunnen ontstaan. Bij het niet tijdig ingrijpen kan blijvende schade ontstaan aan het oog. Daarom raad ik iedereen aan: laat je goed informeren en adviseren. Je hebt maar één paar ogen, wees er zuinig op!”
In het septembernummer van Gezondnu lees je meer prangende vragen én antwoorden van deskundigen.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief