Poepen en plassen is een prachtig mechanisme van het lichaam waar we veel aan kunnen aflezen: wat heb je gegeten? Zijn je darmen gezond? En hoe gezond ben je überhaupt? gezondNU geeft antwoord op vragen die je nooit hebt durven stellen aan een vriendin, je moeder of de dokter.
Hoewel acht op de tien mensen weten dat er een verband is tussen ontlasting en gezondheid, is het geen gespreksstof voor een intiem etentje, groot verjaardagsfeest of elk ander gesprek. Maar deze antwoorden wil en moet je toch écht weten. Want: heb je bij goede poep wel wc-papier nodig?
Waarom is je urine geel?
Urine bestaat vooral uit water, maar er zitten ook afvalstoffen in. Een van de afvalstoffen is urobiline, een afbraakproduct van hemoglobine. Deze stof maakt je urine geel. Toch is je plas de ene keer misschien donkergeel en de andere keer bijna transparant. De reden: de hoeveelheid vocht die je afscheidt is niet constant. Hoe minder vocht, hoe meer geconcentreerd – en dus geler – je plas wordt. Is je urine vaak of altijd donkergeel? Dan verlies je te veel vocht. Door transpiratie, intensief sporten of te weinig drinken.
Is je plas lang ophouden echt slecht?
Je bent net onderweg, de rij voor het toilet is te lang of alleen het zien van de vieze toiletbril is al genoeg: jij houdt je plas wel op. Maar is dat wel zo’n goed idee? Nee! Voor een keer is het niet erg, maar maak er geen gewoonte van. Je vergroot de kans op urineweginfecties als je te weinig naar het toilet gaat. Ook kan de blaas langzaamaan wat groter worden en de blaasspier verzwakken. Goed om te weten: meestal plassen mensen ongeveer anderhalve liter per etmaal in zo’n vijf keer.
Wanneer krijg je een blaasontsteking?
Blaasontsteking is de nummer één op de lijst van klachten waarmee vrouwen naar de huisarts gaan. Ongeveer de helft van alle vrouwen krijgt in haar leven een keer blaasontsteking. Via de plasbuis staat de blaas in direct contact met de buitenwereld en dat is bij vrouwen een korte weg. Ook ligt de urinebuis dichtbij de anus. Hierdoor kunnen darmbacteriën makkelijk het slijmvlies van de urinewegen besmetten.
Wat is goede poep?
Kijk jij weleens achterom naar wat je hebt geproduceerd? Eén op de drie vrouwen kijkt naar de ontlasting en bij mannen is dat één op de vier. Maar mocht je achterom kijken (of niet), hoe ziet goede poep er dan uit? Nina Weiss, gespecialiseerd in darmreiniging: “Goede poep is rond aan het begin, puntig aan het eind. Het heeft een dunne laag slijm, is zwaarder dan water en je hebt geen wc-papier nodig om je anus schoon te maken.” Opvallend: 65 procent van de vrouwen denkt dat een goede stoelgang ‘elke dag poepen’ is. Dat hoeft helemaal niet!
Waarom stinkt poep?
Normale poep heeft geen rozengeur (of vanille, als je daar meer van houdt), maar stinkt ook niet. Poep gaat stinken door sommige bacteriën in de darm. Niet alle darmbacteriën zorgen voor stank. Dat hangt af van het soort voedsel dat je eet. Door gistende en rottende bacteriën komen er stofjes zoals zwavel en stikstof vrij. Dat zorgt voor de vervelende geur. De geur kan ook vertellen dat bepaalde voedingsstoffen slecht worden opgenomen, je een maag-darminfectie, virusinfectie of buikgriep hebt. Gaat stinkende ontlasting samen met diarree, bloed, een opgeblazen gevoel of winderigheid, ga dan even naar de huisarts.
Cijferbrei
- De tijd tussen je vork met pasta en een drol is ongeveer een dag
- Je poept gemiddeld 900 gram per dag
- 80 procent van de vrouwen is zich bewust van de relatie tussen ontlasting en haar gezondheid
- Jaarlijks krijgt 1 procent van de mannen een blaasontsteking, tegenover 7 procent van de vrouwen