Een uur de lichten dimmen om aandacht te vragen voor de kwetsbare natuur op aarde. Al sinds 2007 is het een wereldwijde actie tijdens Earth Day. Heeft dit uur daadwerkelijk effect op het klimaat? Zeker! Wij leggen het je uit.
IJskappen die smelten, meer overstromingen en gigantische ontbossingen. Allemaal gevolgen van een groot klimaatprobleem waar we liever vandaag dan morgen iets aan willen doen. De eerste stap? Dim de lichten tijdens Earth Hour!
Lichten uit tijdens Earth Hour
Bij het opwekken van stroom komt vaak het broeikasgas CO2 vrij, een factor waardoor de aarde sneller opwarmt. Daarom is verstandig om energie te besparen. Om stil te staan bij de kwetsbaarheid van de aarde, vindt daarom in ruim 190 landen het jaarlijkse Earth Hour plaats: tussen 20.30 en 21.30 uur gaan alle lampen binnenshuis, op kantoren en andere plekken waar licht niet noodzakelijk is, uit. Tenminste, zoveel mogelijk mensen worden opgeroepen om mee te doen aan deze actie van WWF, de internationale tak van het Wereld Natuur Fonds (WNF). Op deze manier wil de organisatie ervoor zorgen dat consumenten, bedrijven, overheden en landen duurzame(re) keuzes maken wat betreft hun energieverbruik.
Earth Hour in Nederland
Ook in Nederland doen veel instellingen mee aan Earth Hour. Zo kun je op verschillende plekken in Gelderland dineren in het donker, gaan de lichten van de Lebuinuskerk in Deventer en IKEA Groningen uit en worden er op allerlei plekken in het land toffe activiteiten georganiseerd. Loop bijvoorbeeld mee met de WWF-Earth Hour lampionnentocht van Koninklijk Theater Carré in naar het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.
Check hieronder of op deze kaart WWF-Earth Hour bij jou in de buurt.
Wereldwijd stroom besparen
Maar maakt één uur Earth Hour dan écht verschil? Jazeker! Hoewel het een symbolische actie is, heeft het ook voor de natuur weldegelijk zin om mee te doen aan Earth Hour. Dat zie je als je kijkt naar de stroombesparing die het uitzetten van de lampen oplevert. In een gemiddelde eengezinswoning in Nederland hangen zo’n 20 tot 25 lampen. Zijn dat allemaal ledlampen, dan bespaar je 0,16 kilowattuur aan stroom. Dat is niet zo veel: een gemiddelde waterkoker verbruikt namelijk ongeveer 2,2 kilowattuur.
Als één huishouden dit een uur doet, schiet het dus nog niet echt op. Maar als er alleen al 5 miljoen huishoudens meedoen, bespaart dat al 800.000 kilowattuur bij ledlampen en 2.500.000 tot 3.250.000 kilowattuur bij minder zuinige lampen. Tel dit bij elkaar op en je komt uit op een flinke besparing! Daarbij bespaar je niet alleen energie, maar ook geld! Al gaat slechts om een paar cent.
Besparen en bewustwording
Een uur de lichten dimmen, klinkt in eerste instantie dus als een druppel op een gloeiende plaat, maar meedoen aan Earth Hour heeft zeker een positief effect op de wereld! Met z’n allen draag je niet alleen bij aan energiebesparing, maar ook bewustwording. Met één keer in het jaar een uur het licht uit zijn we er natuurlijk nog niet, maar het is een begin.
Meedoen met Earth Hour? Dim dan de lichten op zaterdag 23 maart 2024 van 20.30 tot 21.30 uur.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.