In ons dagelijkse leven lijkt onze mailbox vaak meer op een digitale schatkist dan een communicatiemiddel. We bewaren er alles in. Van werkdocumenten en vakantiefoto’s tot uitnodigingen voor feestjes. Maar heb je je ooit afgevraagd hoe een volle mailbox invloed kan hebben op het milieu? Het antwoord is verrassender dan je zou denken.
Vaak wordt gedacht dat e-mails geen invloed hebben op de uitstoot van kooldioxide (CO2), omdat ze digitaal zijn en geen fysieke materialen zoals papier of inkt gebruiken. Toch zit dit anders in elkaar.. Wist je namelijk dat iedere e-mail zo’n 20 gram CO2 uitstoot? Dit is ongeveer evenveel als 150 meter autorijden, vertelt Jacqueline Cramer, hoogleraar Duurzaam Innoveren aan de Universiteit Utrecht aan EenVandaag. Hoe dit zit? Leggen wij je uit.
Datacenters slurpen energie
Elke e-mail die je verstuurt of ontvangt, moet ergens worden opgeslagen. Dit gebeurt in enorme datacenters over de hele wereld. Deze datacenters draaien dag en nacht en verbruiken enorme hoeveelheden energie om ervoor te zorgen dat je e-mails veilig worden bewaard. Dit energieverbruik heeft directe gevolgen voor het milieu, omdat veel datacenters nog steeds afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Daarom draagt jouw volle mailbox bij aan de uitstoot van broeikasgassen.
In het radioprogramma The Green Quest van BNR vertelde Ton Backx, hoogleraar Industriële Automatisering, al eerder over de absurde hoeveelheid data die we opslaan met z’n allen. “De groei van data gaat veel sneller dan we kunnen bijhouden met technologie.” Al onze emails worden namelijk opgeslagen in de cloud en dat vraagt veel energie.”
Meer én grotere mails
We gaven je al een tipje van de sluier: mailboxen zitten bomvol verschillende documenten. Mails stapelen zich niet alleen op, maar ook steeds groter. Foto’s, video’s en bijlagen zorgen ervoor dat e-mails steeds meer ruimte innemen. Dit vergroot de hoeveelheid gegevens die moeten worden opgeslagen en overgedragen, wat leidt tot een grotere milieubelasting.
Elektronisch afval (e-waste)
Wanneer je besluit om oude e-mails te verwijderen, betekent dat niet dat de gegevens volledig verdwijnen. Ze worden vaak ergens anders opgeslagen in back-ups en archieven. Dit draagt bij aan het groeiende probleem van elektronisch afval. Oude servers en opslagapparaten worden vaak weggegooid, wat schadelijk is voor het milieu vanwege de giftige stoffen die vrijkomen bij de afbraak van elektronica.
4 tips om te minderen met mails
Nu je weet hoe een overvolle mailbox het milieu kan beïnvloeden, kun je stappen zetten om je e-mailgewoonten milieuvriendelijker te maken:
- Houd je mailbox georganiseerd: Verwijder onnodige e-mails en bewaar alleen wat écht belangrijk is.
- Beperk bijlagen: Stuur grote bestanden liever via cloudopslagdiensten.
- Schakel meldingen uit: Voorkom onnodige synchronisatie en back-ups door meldingen en automatische synchronisatie uit te schakelen.
- Kies groene e-mailproviders: Overweeg e-maildiensten die gebruikmaken van groene energie en duurzame praktijken voor hun datacenters.
Dus, de volgende keer dat je je inbox opruimt, besef dan dat je niet alleen orde schept in je digitale leven, maar ook een positieve impact hebt op de planeet. Een schone en georganiseerde mailbox is niet alleen goed voor je stressniveau, maar ook voor het milieu. Win-win!
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.