We weten inmiddels dat we minder eten moeten weggooien. Toch is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Want wat doe je met al die restjes. Of beter: hoe voorkom je dat je restjes overhoud? Van 9 tot en met 15 september is het de Verspillingsvrije Week. Het perfecte moment om nu écht minder voedsel te verspillen.
Nog even de feiten op een rij: volgens Samen Tegen Verspilling verspillen we per persoon zo’n 33 kilo voedsel per jaar. Om aan te tonen hoeveel dat eigenlijk is … Dat is een kwart van al het voedsel. Dat moet anders. De productie van voedsel kost enorm veel energie. Dat is niet alleen zonde voor het klimaat, maar ook voor je portemonnee. Aan de slag!
1. Plakken met gewoonten
Leer jezelf aan om elke dag, het liefst op een vast moment, de voorraad te checken. Doe dit in ieder geval voordat je gaat koken, zodat je de producten die als eerst op moeten ook gelijk kunt gebruiken. Een nieuwe gewoonte leer je makkelijker aan als je het aan een andere gewoonte vastplakt. Bijvoorbeeld: ‘terwijl ik mijn (meeneem)lunch aan het klaarmaken ben, check ik de voorraad’ of ‘voordat ik in de ochtend een kopje koffie drink, check ik de voorraad’.
2. Denk vooruit
Eerlijk is eerlijk, de keren dat ik een overgebleven stuk feta weg heb moeten gooien zijn niet meer op één hand te tellen. Daarom heb ik me voorgenomen om alleen een blok feta te openen als ik weet dat het dezelfde dag of de dag erna ook echt op gaat. Trek ik nu een blok feta open? Dan staat er de volgende dag een gebakken ei met feta of pasta met rode saus en feta op het menu. Een pakje kookroom waarvan je maar de helft gebruikt? Bedenk voor de dag erna een gerecht waarbij je de andere helft kunt gebruiken. Een halve courgette, een halve paprika of een halve zak wortelen nodig? Zet de volgende dag een gerecht met roerbakgroenten op het menu waar je de restjes in kunt verwerken.
3. Kontjes, loof en schillen
Oftewel, gebruik de hele plant. Van wortelloof kun je een heerlijke soep maken en de stronk van een broccoli verwerk je simpelweg in een pesto. Lees hier hoe je dat doet. Ook de schillen van veel planten kun je nog goed gebruiken. De schil van een kiwi kun je prima eten. Niet lekker? Blend h’m mee in een smoothie. Datzelfde geldt voor het kroontje van de aardbei. En ook de schillen van deze groente- en fruitsoorten kun je nog prima gebruiken voor andere doeleinden. Denk aan het poetsen van je schoenen, het maken van een gezichtsmasker of het trekken van bouillon.
4. Bewaar voedsel op de juiste plek
Groente- en fruit opmaken voordat het bederft is lastig wanneer de producten na twee dagen al beginnen te rotten. Dit kun je voorkomen door de producten op de juiste plek te bewaren. Tomaten blijven langer goed op kamertemperatuur, uien en aardappelen wil je niet naast elkaar bewaren en sperziebonen horen niet in de koelkast thuis. In deze handleiding lees je welke groenten je juist wel en juist niet in de koelkast bewaard om ze zo lang mogelijk vers te houden.
5. Slim invriezen
Gebruik je vriezer niet alleen voor kant-en-klare restjes, pizza’s en ijsjes. Veel producten die bijna over datum gaan kun je prima invriezen. Tip: voor je het weet zit je vriezer tjokvol, houd regelmatig een vriezercheck om de producten weer op te maken. Een portie vriesinspiratie:
- Pastasaus over? Stop het in porties in de vriezer.
- Groente die je niet gelijk kunt verwerken of opeten? Even kort blancheren (afhankelijk van het soort) en invriezen maar! Verwerk het later in een soep, wokgerecht of pastasaus.
- Een tros rijpe bananen? Stop ze (geschild en in plakjes) in de vriezer voor een latere smoothie.
- Zijn je eieren bijna over de datum? Vries ze dan in in een ijsblokjesvorm. Handig als je spontaan een cake of taart wilt bakken. Stop de eieren niet in de magnetron om te ontdooien, maar wacht gewoon een paar uur. Ook een idee: het eigeel en eiwit los van elkaar invriezen.
- Een restje yoghurt dat bijna over de datum is? Gooi het niet weg maar giet het in een ijsblokjesvorm. Handig voor in een smoothie of om een (yoghurt)drankje te koelen.
- Pitabroodjes, afbakbroodjes of naanbrood ingeslagen? Deze producten kun je veel langer bewaren als je ze gelijk invriest.
- Een restje wijn over? Vries het in in een ijsblokjes vorm. Handig als je een scheutje wijn nodig hebt tijdens het koken en je niet van plan bent de rest van de fles op te drinken.
6. Restjeslade
Minder voedsel verspillen betekent alle restjes opmaken. Creëer een plek in de koelkast en roep deze uit tot restjeslade. Op deze plek zet je, tijdens je dagelijkse checkronde, de producten die als eerst op moeten. Zorg ervoor dat deze lade goed in zicht is zodra je de koelkastdeur opent. Tip: via het Voedingscentrum kun je nu ook Eerst op tape scoren, deze stickertjes plak je simpelweg op producten die, je raad het al, als eerst op moeten. Zo zijn ze nog meer in het zicht.
Ook interessant: Naast stappen om minder voedsel te verspillen kun je ook meer doen met overgebleven koffiedik.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.