Het stronkje van de broccoli, een oude boterham of die overrijpe banaan. Er is geen huis zonder kliekjes; de kunst is alleen om het niet direct weg te gooien. Restjes verdienen een tweede leven. Hoe? Door er creatiever mee om te gaan. Wij verzamelden de beste tips die jou omtoveren tot kliekjeskoning(in)!
Eten hoort niet in de prullenbak, maar in je mond. Toch gooien we per jaar bijna 35 kilo aan eten per persoon weg en dit zijn vooral kliekjes. Allemaal restjes die de volgende dag (of week) nog prima zijn om te eten of de basis vormen van een ander gerecht. Deze tips helpen je daarbij:
Tip 1: bewaar je kliekjes goed
Het is misschien heel logisch, maar het is belangrijk dat je kliekjes eerst laat afkoelen voordat je het in de vriezer of koelkast stopt. Doe het daarna in een afsluitbaar bakje. Staat het in de koelkast? Eet het dan binnen twee dagen op. In de vriezer is het drie maanden houdbaar.
Tip 2: Ken de logica van restjes eten
- Maak van zaterdag geen patatdag meer, maar kliekjesdag. Alle kliekjes van de afgelopen week krijgen deze dag een nieuw leven. Zet de restjes bijvoorbeeld als een buffet op tafel, nog gezellig ook!
- Om te voorkomen dat je kiekjes uiteindelijk toch in de prullenbak verdwijnen, kun je het principe: ‘first in, first out’ gebruiken. Het oudste kliekje eet je dus als eerste weer op.
- Zijn de sperziebonen in de aanbieding? Sla dan groots in en vul je vriezer. Blancheer het wel eerst kort in kokend water en spoel het daarna met koud water af, voordat je het invriest.
- Is de basilicum plant bijna verlept? Stop het dan met een beetje water in een ijsblokjesmal. Dit is ook ideaal voor restjes bouillon.
- De stamppot van vanavond die overblijft, is morgenmiddag een fantastische lunch!
- Sla verlept snel, maar niet als je de halve krop sla in een bakje doet en daaroverheen een vochtige doek legt. Twee dagen lang heb je nog knapperige sla!
Tip 3: Tover een zielig kliekje om tot een lekker recept
- Bijna alles kan in een hartige taart. Dat restje broccoli, stukjes tonijn of die (bijna) overrijpe tomaat.
- De Italiaanse fritatta is oorspronkelijk een kliekjesgerecht. Hier werden alle restjes van de dag ervoor gebruikt, zelfs spaghetti. Je maakt deze vullende omelet met kliekjes, twee eieren (per persoon) en een scheutje melk of room. Bak het voorzichtig in een pan, vooral omdraaien is een kunst.
- Die bijna bruine appel wordt een appelflap en van de restjes groente van gisteravond maak je zo een hartige muffin.
- Soep is gemaakt voor kliekjes! Zelfs het groentenat van je broccoli kan de basis zijn voor je soep. In een creatieve soep kunnen bijvoorbeeld de restjes van je gourmet en die halve witte kool, drie stronkjes broccoli en handjes sperziebonen. Ziet je groente er niet meer zo vers uit? Dan kun je het natuurlijk altijd pureren tot een gladde soep.
Tip 4: Hang dit lijstje op de koelkast
- Overrijpe banaan + twee eieren = gezonde banaanpannenkoekjes
- Zacht fruit + sojamelk/yoghurt = smoothie
- Gekookte aardappelen + olijfolie = zelfgemaakte chips uit de oven
- Restje groente + tomatensaus + bladerdeeg = simpele pizza
- Bijna verlepte sla + pijnboompitten + olijfolie = fantasie pesto
- Oude boterham + kruiden + olijfolie = croutons
- Slappe koekjes + mixer = taartbodem
- Restjes kaas + groente = kaasfondue