Er is een kindje onderweg, gefeliciteerd! Als aanstaande ouders komt er van alles op je af wanneer je (voor het eerst) zwanger bent. Van het bedenken van een passende naam tot het inrichten van de babykamer. De to do-lijst is lang. Ben je mama in spé én zzp’er? Dan zijn er een aantal dingen die zeker niet mogen ontbreken op dat lijstje.
Vraag een ZEZ-uitkering aan
Werk jij als zelfstandige of ben je zelfstandig beroepsbeoefenaar? Dan heb je tijdens de zwangerschap en na de bevalling recht op een ZEZ-uitkering. Dit staat voor Zelfstandige en Zwanger. Deze uitkering vraag je minstens vier weken en op zijn laatst twee weken voor je geplande zwangerschapsverlof aan bij het UWV. Deze instantie beoordeelt waar je precies recht op hebt. Dat hangt namelijk af van je inkomsten en de hoeveelheid uren die je werkt.
Heb je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten die dekking biedt voor een zwangerschapsuitkering? Dan kun je je inkomen mogelijk aanvullen met een tijdelijke uitkering vanuit deze verzekering. Dat is handig als je ZEZ-uitkering niet helemaal toereikend is of een fijn extraatje om die hippe kinderwagen te kunnen aanschaffen. Informatie over je rechten en plichten omtrent de ZEZ-uitkering en hoe je hem aanvraagt vind je bij het UWV en je verzekeraar kan je vertellen of jij recht hebt op een zwangerschapsuitkering vanuit je AOV.
Breng je klanten op de hoogte
Het kan als zzp’er best spannend zijn om opdrachtgevers en klanten op de hoogte te brengen van je zwangerschap. Wat nou als ze tijdens jouw afwezigheid naar een ander gaan en niet weer bij je terugkomen? Toch is het, juist als je klanten tevreden wilt houden, belangrijk om transparant te zijn en je opdrachtgevers op tijd te laten weten dat je in verwachting bent. Op die manier kun je samen werken aan een passende oplossing, bijvoorbeeld door een geschikte vervanger te regelen of in de planning vast rekening te houden met een onderbreking.
Jouw transparantie wordt op prijs gesteld en bij een goede werkrelatie is de kans op het verlies van klanten minimaal.
Creëer een financiële buffer
Wanneer je geen aanvullend inkomen hebt uit een AOV verzekering, kan het zijn dat je tijdens je zwangerschapsverlof minder inkomen ontvangt dan je gewend bent. Terwijl je juist met de komst van een kindje extra uitgaven hebt. Je wilt stress over financiële zaken tijdens een zwangerschap natuurlijk het liefst voorkomen. Het is bovendien altijd verstandig om voor een financiële buffer te zorgen, zodat je bij onverwachte tegenvallers of uitgaven niet direct in de problemen komt.
Zet daarom, bij voorkeur voordat je zwanger wordt, maandelijks vast wat geld opzij om een potje te maken waar je op terug kunt vallen. Kritisch door je uitgaven gaan kan ook al flink wat bezuinigingen opleveren.
Doorwerken of vooruitwerken
Als zzp’er geniet je van vrijheid en flexibiliteit. Jij bent eigen baas en kunt zelf bepalen hoe jij je tijd wilt indelen. Als je zwangerschap het toelaat kun je er dus ook voor kiezen om tijdens je zwangerschap langer door te blijven werken of vooruit te werken.
Het is hierbij wel belangrijk dat je goed op je eigen gezondheid en die van je kindje blijft letten en jezelf niet overbelast. Maar als jij je lekker fit voelt, is er niets op tegen en kun je op die manier ook wat meer financiële ruimte creëren.
Nadenken over kinderopvang
Als je kindje er net is, moet je er misschien niet aan denken dat je op een gegeven moment ook weer aan de slag moet en je kindje tijdelijk bij een ander moet achterlaten. Maar dat moment gaat toch echt komen. Het is daarom belangrijk om alvast na te denken hoe je de kinderopvang wilt gaan regelen. Willen opa en oma misschien ook een deel van de zorg op zich nemen? Kies je voor een gastouder of voor de opvang? En wat kost dat allemaal? Via de Belastingdienst kun je, ook als zzp’er, kinderopvangtoeslag aanvragen om de kosten van kinderopvang te drukken.