Geluidsoverlast is niet goed voor ons hart. Het kan zelfs een hartaanval veroorzaken. Hoe dat kan, onthulde onderzoeker Frank Schmidt op het Europese cardiologiecongres in Amsterdam.
Bijna een op de drie Nederlanders sterft aan een hart- en vaatziekte. Het is daarmee een van de dodelijkste ziekten in Nederland. Bij geluidsoverlast neemt het risico op een hartaanval toe met 14 procent. Bij mensen boven de 65 ligt dit zelfs op 27 procent. Cardioloog prof. dr. Ron Peters van het Amsterdam Medisch Centrum legt uit: “Het effect van geluidsoverlast op een hartaanval staat niet op zichzelf. Het kan wel nét de druppel zijn die de emmer doet overlopen.” Het onderzoek is uitgevoerd onder mannen, of voor vrouwen hetzelfde geldt, is niet bekend.
Vliegtuiglawaai erg belastend voor hart
Dat lawaai een groot effect heeft op onze gezondheid, blijkt uit onderzoek van Frank Schmidt. Hij bekeek de effecten van geluid van nachtvluchten op hart- en vaatziekten bij 75 gezonde vrijwilligers. Uit zijn onderzoek bleek dat een korte blootstelling aan vliegtuiglawaai gedurende de nacht het lichaam stimuleert meer adrenaline aan te maken. Dat kan leiden tot een hogere bloeddruk.
Zwitserse wetenschappers berichtten drie jaar eerder ook al dat geluidsoverlast kan leiden tot een hartaanval. De wetenschappers onderzochten 4,6 miljoen mensen ouder dan dertig in Zwitserland. Van hen kwamen tussen 2000 en 2005 ruim 15 duizend mensen om door een hartaanval. De onderzoekers keken hoe dicht de mensen bij een vliegroute woonden en hoeveel geluidsoverlast ze van de vliegtuigen hadden. Daaruit bleek dat de mensen die elke dag blootgesteld werden aan geluidsoverlast van 60 decibel (ongeveer het volume van een stofzuiger), 30 procent meer kans hadden op een hartaanval. Mensen die meer dan vijftien jaar in een lawaaiige omgeving woonden, hadden zelfs een verhoogd risico van 50 procent.
Geluidsoverlast geeft extra stress
Hoewel roken, te weinig lichaamsbeweging en ongezonde voeding hoog op het lijstje van oorzaken staan, speelt stress ook een grote rol bij hartziekten. En geluidsoverlast veroorzaakt volgens cardioloog Peters bij veel mensen stress en ergernis.
De gevolgen van stress kunnen groot zijn: “Door stress krijg je een hogere hartslag, een snellere ademhaling, een hogere bloeddruk en een hogere kans op de vorming van bloedpropjes. Als stress lang aanhoudt, verhoogt dat de kans op hart- en vaatziekten.”
Overgewicht blijft grootste risico hartinfarct
Toch vindt Peters een nuance op zijn plaats. “Het grootste risico op een hartinfarct is nog steeds roken en overgewicht door te veel te eten en te weinig bewegen. Overgewicht heeft een nadelige invloed op je suiker, bloeddruk en cholesterol.”
“Voor chronische stress bestaat geen medische oplossing. Wel kun je er zelf iets aan doen”, meldt de cardioloog. “Mijn advies is om te bespreken en uit te zoeken waar de stressbron zit. Zijn het je buren die constant herrie maken of is het de trein die om de paar minuten langs je huis raast? Er zijn veel technische oplossingen denkbaar zoals geluidwanden plaatsen, isolatie of aan de achterkant van het huis gaan slapen. Het belangrijkste is dat je een manier vindt om de stress te verlagen.”
Lees meer in het dossier hartinfarct