De dagen zijn korter, zonnestralen zijn schaars en regen en wind vliegen ons om de oren. Vanaf het najaar kun je last hebben van een zogenoemde winterdepressie. Veranderingen in de blootstelling aan licht is een mogelijke oorzaak van de winterdepressie. Is een daglichtlamp daarmee de ultieme oplossing?
Wat is een winterdepressie?
Volgens Thuisarts.nl heeft de winterdepressie mogelijk te maken met de veranderingen in de hoeveelheid licht. In de winter bestaan de dagen uit minder zonuren dan in de zomer. Zonlicht remt de aanmaak van melatonine, in de winter giert er dus veel meer melatonine door ons lichaam. En dit kun je merken. Melatonine beïnvloedt je dag- en nachtritme, je slaap en je humeur. Waarom de één meer last heeft van deze omschakeling dan de ander? Bij sommige mensen past het lichaam zich minder goed aan aan het gebrek aan licht. Volgens neuroloog en slaapstoornis specialist Jerold Simmons zijn sommige mensen gevoeliger voor melatonine. Dit heeft als gevolg dat je je somber en moe kunt gaan voelen. Een winterdepressie is ook te herkennen aan een slecht slaapritme – veel of juist weinig slapen.
Zó werkt een daglichtlamp
In veel gevallen is een winterdepressie te behandelen met lichttherapie. Bij deze behandeling laat je je lijf een aantal dagen of weken ongeveer 10 minuten blootstellen aan het licht van speciale lamp. Je gaat hierbij in het licht van de lamp zitten, zonder rechtstreeks in het licht van de lamp zelf te kijken. De lamp is fel, maar niet zo fel als licht van de zon. Daarnaast bevat het licht van deze lamp ook geen UV-licht. Het licht van de lamp zorgt, net als zonlicht, voor het remmen van de melatonine-aanmaak.
Bye bye winterdepressie?
Lichttherapie werkt niet voor iedereen even goed. Iedereen heeft een andere gevoeligheid voor melatonine, hierdoor kan lichttherapie bij de ene persoon meer of minder effect hebben dan bij de ander. Ook goed om te weten: lichttherapie is niet voor iedereen geschikt. Bij het gebruik van antibiotica, oogziekten of een depressie met manische perioden is lichttherapie bijvoorbeeld minder geschikt. Overleg daarom met je huisarts of lichttherapie in jouw geval kan helpen en laat je informeren door de huisarts of psycholoog hoelang jij lichttherapie kunt toepassen voor het gewenste resultaat.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.