Sacharine, aspartaam, cyclamaat: het zijn kunstmatige zoetstoffen die heel populair zijn in voedingsproducten. Maar deze stoffen zorgen voor veranderingen in de darmflora – dat meldt het tijdschrift ORTHOmagazine. Wat doen die zoetstoffen precies? En in welke voedingsmiddelen zitten ze vooral?
Uit internationale studies blijkt dat kunstmatige zoetstoffen een averechts effect hebben en juist de glucose-intolerantie bevorderen. Vaak is deze intolerantie een voorbode op diabetes type 2. Ook overgewicht en glucose-intolerantie zijn twee handen op één buik. Uit onderzoek blijkt nu dat de samenstelling van de darmflora hierbij een cruciale rol speelt.
Nu kun je met een loep naar de supermarkt gaan en de ingewikkelde termen opspeuren, maar dan wordt boodschappen doen bijna een dagbesteding. En dus geven wij een handig lijstje. In welke voedingsmiddelen zitten ze vaak?
- Cola
- Kauwgom
- Drinkyoghurt
- Snoep
- Energiedrankjes
- Limonadesiroop
En soms zitten kunstmatige zoetstoffen ook in producten waar je het niet verwacht, zoals in:
- Mondwater
- Tandpasta
- Vitaminen en supplementen