Een online vergadering met oordopjes in of een podcast luisteren tijdens het wandelen. We dragen tegenwoordig steeds vaker een koptelefoon of oordopjes. Maar is het dragen van oortjes wel zo gezond? Wat is het gevolg voor de gezondheid van onze oren?
Je oren maken zichzelf schoon
Normaal gesproken, als je geen oordoppen in je oren hebt, wordt je gehoorgang blootgesteld aan de lucht. En dat is niet voor niets volgens oorarts Chandrasekhar. Aan de binnenkant van je gehoorgang zit een dun laagje huid dat oorsmeer produceert. Het oorsmeer vangt stofjes op die niet in je oor thuishoren. Hierdoor reinigen je oren zichzelf. Handig! Maar draag je oordopjes of een koptelefoon? Dan blokkeer je de toegang van lucht. De binnenkant van je oor wordt hierdoor donker en vochtig. En dit is een perfecte broedplaats voor schimmels en bacteriën. Volgens Chandrasekhar zorgt het dragen van een koptelefoon voor iets meer toestroom van lucht dat oordopjes, maar alsnog is dit niet onvoldoende lucht om de hele dag een koptelefoon te kunnen dragen. Als je pech hebt kan dit zelfs leiden tot een gehoorgangontsteking. Ai!
Meer oorsmeer door oordopjes?
Is het je weleens opgevallen dat je meer oorsmeer hebt als je veel oordopjes draagt? Dat kan kloppen. Volgens oorarts Jason Abramowitz produceer je niet méér oorsmeer door het dragen van oortjes, maar kan het oorsmeer wel ophopen. Doordat de luchtstroom in je oor wordt geblokkeerd kan het oorsmeer geen andere kant op dan opstapelen. En hierdoor lijkt het alsof je meer oorsmeer hebt. Als je voor langere periode oordoppen draagt die strak zitten in je oren kun je dat zelfs in je kaak gaan voelen, aldus Abramowitz. Aangezien je kaak vlak naast je gehoorgang zit kun je deze pijn in je oor gaan voelen. Draag je de hele dag door een headset? Geef je oren dan om het uur een paar minuten rust.
Gehoorschade door oordoppen
Niet alleen bacteriën en schimmels zijn het risico van het dragen van oordoppen. Wat vaker voorkomt is – jawel – een gehoorbeschadiging. Steeds meer jongeren hebben last van van een constante piep in hun oren – ook wel tinnitus genoemd. Bij gehoorschade denken we al gauw aan feesten waar de muziek te hard staat. Maar ook het luisteren naar muziek via je onschuldig lijkende oordoppen kan schadelijk zijn. Doordat het geluid via oortjes direct in je oren komt is de kans op gehoorschade een stuk groter dan wanneer je muziek luistert via een speaker.
Gezonde luistertips
Oorontstekingen, schimmelinfecties én gehoorschade voorkomen? Zorg goed voor je oren met onderstaande tips.
Oortjes reinigen: Maak je oordoppen regelmatig schoon om infecties te voorkomen. Gebruik een zachte tandenborstel, een microvezeldoekje of een speciaal doekje voor het schoonmaken van oordoppen om je oortjes schoon te poetsen.
Houd je aan de 60/60 regel: HoorSupport Schoonenberg tipt om de 60/60 regel toe te passen. Luister naar muziek op zestig procent van het maximale volume. En las na zestig minuten een luisterpauze in.
Vermijd wattenstaafjes: Hoe verleidelijk het ook is om overtollig oorsmeer te verwijderen met een wattenstaafje – doe het niet! Wattenstaafjes duwen het oorsmeer juist verder je oor in én zorgen dat je teveel oorsmeer verwijderd. Hoe maak je dan wel je oor schoon? Draai met je wijsvinger – als je geen lange nagels hebt – een rondje in je oor. Wat er aan je vinger blijft plakken is het overtollige oorsmeer en meer oorsmeer hoef je dus niet weg te halen.
Gebruik een speaker: Gebruik je meestal oortjes om naar muziek te luisteren? Kies dan waar mogelijk liever voor een speaker. Het geluid komt dan niet rechtstreeks in je oren maar wordt gedempt door je omgeving. Zo maak je de kans op gehoorbeschadiging een stuk kleiner.
Liever een koptelefoon dan doppen: Wil je omgeving niet meegenieten van jouw muziek? Zet dan liever een koptelefoon op dan dat je oordoppen in doet om gehoorschade te voorkomen. Een koptelefoon valt over je oren waardoor het geluid minder dicht bij je trommelvlies wordt afgespeeld. Ook blokkeert een koptelefoon meer omgevingsgeluid waardoor je de muziek minder hard hoeft te zetten om het goed te horen.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Beeldmateriaal: Pexels