Het is één van de belangrijkste doodsoorzaken in Nederland: een trombose. Gelukkig daalt dit de laatste jaren langzaam, maar het is heel belangrijk om zo’n verstopt bloedvat te herkennen. Wat zijn de kenmerken en symptomen?
Bij trombose raakt een bloedvat verstopt door een bloedstolsel. Dit ontstaat als het systeem van stolling en antistolling uit balans is. Er zijn drie factoren die daarbij een rol spelen: de toestand van de vaatwand, de toestand van de bloedstroom en de samenstelling van het bloed. Je hebt verschillende soorten, zoals een trombosebeen en arteriële trombose. Een op de vier mensen in Nederland overlijdt aan trombose. Bekende risicofactoren zijn langdurig stilzitten, gebruik van de anticonceptiepil, zwangerschap, erfelijke afwijkingen in het bloed, boezemfibrilleren en roken.
Trombose herkennen: 4 kenmerken
Trombose herkennen is dus belangrijk, maar kun je het zelf opsporen? Ja, meestal wel. De symptomen kunnen wel uiteenlopen, waardoor mensen er soms lang mee rondlopen. Dit kan grote gevolgen hebben, zoals blijvende schade aan de arm of het been of een longembolie. Belangrijk dus om bij onderstaande klachten aan de bel te trekken bij je huisarts.
De symptomen zijn onder meer afhankelijk van de plek in het lichaam waar de trombose optreedt en welke vorm je hebt. We zoomen in op een trombosebeen en -arm. Een trombosebeen ontstaat als een bloedstolsel een bloedvat in het been afsluit. Wanneer een bloedstolsel een ader in je arm afsluit, heb je een trombose-arm. Zo kun je ze herkennen:
- plotselinge zwelling van het been of arm
- de huid is rood- of blauwachtig (en heel soms juist wit) en glanzend
- het been of arm kan zwaar aanvoelen
- er kan sprake zijn van een krampachtige of stekende pijn
Je kunt een trombose nu makkelijker herkennen, maar ken jij ook deze vijf feiten?