Het is geel, plakkerig en de meesten vinden het niet fris: oorsmeer. Dit goedje is onmisbaar voor de bescherming van je oren, maar hoe maak je je oren dan het beste schoon? Met een wattenstaafje gaan wroeten moet je in ieder geval nooit doen. Zo maak je je oren goed én veilig schoon.
Belangrijk: laat oorsmeer dat daadwerkelijk in je oor zit, zitten waar het hoort. De gehoorgang reinigt namelijk zichzelf. De huid van de gehoorgang wordt langzaam vanaf het spiraalvormige trommelvlies vernieuwd richting de uitgang van de gehoorgang en neemt zo het oorsmeer mee naar buiten. Ook doordat we kauwen, gapen en praten wordt oorsmeer vanzelf naar buiten gedreven.
Vermijd wattenstaafjes
Met een wattenstaafje diep in je oren wroeten is absoluut verkeerd. Oorsmeer heeft meerdere functies. Het werkt waterafstotend, beschermt de dunne kwetsbare gehoorgang tegen uitdroging, houdt stof, vuil en insecten tegen en zorgt voor de afweer van ziekmakende bacteriën en schimmels.
Regelmatig je oren schoonmaken is dus niet nodig. Alleen als oorsmeer zichtbaar is mag je dit voorzichtig verwijderen met een wattenstaafje. Het wattenstaafje mag nooit de gehoorgang in. Als je ervoor zorgt dat het wattenpluimpje zichtbaar blijft, ga je niet te diep en is de kans klein dat je het goedje terugduwt. Je oorschelp kun je met water wassen. Zorg wel dat er geen zeepresten achterblijven.
Schone droge oren? Gebruik een tissue
Na het douchen kan het fijn zijn om je oren schoon en droog te maken. Dit kun je doen met een tissue. Vouw de tissue om je pink, houd je hoofd schuin en breng je pink in je oor zonder te forceren. Om je oor te drogen is een minuutje föhnen ook nog een optie. Bij een verstopt oor kan het helpen om een beetje olie in je oor te druppelen. Het oorsmeer wordt daardoor weer zacht en hiermee help je de schoonmaakfunctie een handje. Doe dit nooit als je een gaatje in je trommelvlies hebt.
Oorsmeerprop
Oorsmeer is dus hartstikke gezond en nuttig en je hoeft er bijna niet naar om te kijken. In een aantal gevallen kan een oorsmeerprop toch problemen opleveren. Een prop oorsmeer geeft weer een grotere kans op een gehoorgangontsteking. Bij een gezonde gehoorgang is het evenwicht van de aanmaak en afvoer van oorsmeer goed in balans. Dit evenwicht kan verstoord raken door:
- Ouder worden. Hoe ouder we worden, hoe dikker oorsmeer wordt en daardoor kan het hard, brokkelig en scherp aanvoelen. Het kan dan moeilijker de gehoorgang verlaten.
- Terugduwen van het oorsmeer. Bij het dragen van een gehoorapparaatje, oordoppen of omdat je in je oren punnikt, duw je het oorsmeer terug en dat is nu juist niet de bedoeling.
- Ziekten. Mensen met diabetes en eczeem hebben vaker last van overtollig oorsmeer.
- Haargroei. Door overmatig haargroei in de gehoorgang kan het oorsmeer moeilijker naar buiten.
Wat te doen bij jeuk?
Oorsmeer kan ook de veroorzaker zijn van jeuk. Het is dan verleidelijk om met iets in je oren te peuteren maar daardoor kunnen er zelfs wondjes ontstaan. In het ergste geval kan dit leiden tot een gehoorgangontsteking. Als het ontzettend jeukt, je slecht hoort of het gevoel hebt dat je oren altijd dicht zitten, is het verstandig om bij de huisarts aan te kloppen. Meestal wordt het oor dan uitgespoten met schoon, warm water en zullen de klachten overgaan. Ook kan het zijn dat je een oorontsteking hebt. Hier lees je wat de oorzaken van een oorontsteking kunnen zijn.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.