Een gezonde leefstijl bestaat uit verse voeding en lekker veel bewegen, maar ook uit een goede nachtrust. Je hebt slaap nodig om te kunnen functioneren. Een term die dan vaak wordt genoemd, is: diepe slaap. Wanneer maak je optimaal gebruik van dit slaapstadium?
Slaap bestaat uit verschillende fases die samen een slaapcyclus vormen. We onderscheiden vier fasen: de sluimerfase, de lichte slaapfase, de diepe slaapfase en de remslaap. Allemaal zijn ze belangrijk voor een optimale nachtrust, maar in dit artikel gaan we in op de diepe slaapfase. De derde fase wordt ook wel deltaslaap of golfslaap genoemd.
120 minuten diepe slaap
Meestal valt iemand binnen vijftien tot twintig minuten in slaap en bereikt dan vrij snel een diepe slaap. Slaapcoach Irma Leijten: “Per nacht doorlopen we zo’n vijf slaapcycli van ongeveer 1,5 uur per stuk. De eerste drie vormen de kernslaap, met de diepe slaap die zo’n kwart van de totale slaap vormt. Dat is dus ongeveer anderhalf tot twee uur. De laatste twee cycli noemen we de restslaap en die bevatten voornamelijk lichte slaap en REM-slaap.”
Dat we ongeveer een kwart van onze slaap in een diepe slaap doorbrengen is maar goed ook. De diepe slaap is heel belangrijk voor het biologisch herstel van vooral de hersenen. Het is ook het ideale moment voor je lichaam om zichzelf te herstellen op cellulair niveau. “Alle cellen worden gerepareerd, het immuunsysteem wordt versterkt en we doen in de diepe slaap alle energie op voor de volgende dag.” Ben je ziek, dan is deze slaapfase essentieel om nieuwe cellen aan te maken en beschadigde delen te herstellen.
Minder diepe slaap, meer dromen
Neemt het aantal fases van diepe slaap in de loop van de nacht af, dan neemt het aantal fases van REM-slaap, ook wel bekend als de ‘droomslaap’ juist toe. Hoe langer je slaapt, hoe langer de perioden van REM-slaap en hoe hoger de hersenactiviteit. Je verbruikt dan dus ook al energie. Oftewel: hoe langer je blijft liggen (na de nodige zeven tot negen uur slaap), hoe vermoeider je bent als je uiteindelijk op staat. Irma: “Te lang slapen leidt tot dezelfde problemen als tekort slapen: vermoeidheid, overgewicht en gezondheidsklachten.”
Bewegen voor betere nachtrust
Natuurlijk zijn deze slaapcycli een gemiddelde. Er zijn mensen die minder slaap nodig hebben dan anderen, bij hen verlopen de herstelprocessen tijdens slaap op eenzelfde manier, maar net wat sneller. Om een goede kwaliteit van slaap te stimuleren is een gezonde leefstijl overdag essentieel. Diepe slaap stimuleer je door 30 minuten aaneengesloten stevig wandelen, fietsen, sporten of klussen. Meer is nog beter. En onderbreek zitten regelmatig. Je bouwt daardoor slaapdruk op, die je helpt om in diepe slaap te komen.”
Ook interessant: vergeet ook het belang van een fijne slaapomgeving niet. Een goede luchtkwaliteit, de kleur op de muur en de materialen in de ruimte hebben stuk voor stuk invloed op je slaapkwaliteit. In dit artikel vertellen we je hoe je je slaapkamer gezonder maakt in 7 stappen.
Meer Gezondnu? Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.