Alle ogen zijn nu gericht op een vaccin tegen het coronavirus, maar bijna niemand heeft het over een medicijn als wondermiddel. Is er al een medicijn tegen corona? En wat is eigenlijk het verschil tussen een medicijn en een vaccin?
Over vaccins tegen het coronavirus is veel te doen de laatste tijd. Want kun je nog steeds besmet raken als je al gevaccineerd bent? En heeft een vaccin wel nut als je al corona hebt gehad? Concrete antwoorden op deze vragen zijn er (nog) niet. Daar is meer onderzoek voor nodig. Ondertussen belanden er nog steeds honderden mensen door dit virus op de intensive care. Deze groep heeft op dat moment niets aan een vaccin, maar wel aan een medicijn. Maar is dat er wel?
Het verschil tussen een vaccin en een medicijn
Een vaccin en een medicijn worden voor een ander doel ingezet. Ze hebben ook een andere werking. Zo beschermt een vaccin tegen een infectieziekte. Het zorgt ervoor dat je lichaam antistoffen gaat aanmaken tegen het virus. Mocht je dan toch besmet raken, dan komt je lichaam direct in actie om het te bestrijden. Dit zorgt ervoor dat je er minder ziek van wordt. Bij een medicijn zit dat anders. Dit wordt pas gegeven wanneer iemand al (ernstig) ziek is. Het medicijn bestrijdt dan het virus.
Werken bestaande medicijnen tegen corona?
Het afgelopen jaar is er veel geëxperimenteerd met medicijnen die al bestaan. Mogelijk konden die dan ingezet worden als middel tegen het coronavirus. Een voorbeeld daarvan is enoximon, een krachtig middel dat helpt tegen benauwdheid bij astma. Toen de eerste ernstig zieke mensen met corona in het ziekenhuis lagen, is dit medicijn meerdere keren voorgeschreven. De resultaten lijken veelbelovend, maar er is nog geen hard bewijs voor. Meer onderzoek is nodig, dus artsen zijn er daarom voorzichtig mee. Hetzelfde geldt voor chloroquine, normaal gesproken een middel tegen malaria en lopinavir/ritonavir, een medicijn dat hiv remt. Helaas zorgden deze twee medicijnen voor heftige bijwerkingen, zoals hartproblemen. Daarom worden ze niet meer gegeven.
Virusremmende medicijnen zijn er ook
In de zomer kwam er groen licht voor het medicijn remdesivir, een bekend virusremmer. Dit medicijn is voor een jaar goedgekeurd (omdat nog niet duidelijk is hoe goed het werkt) door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Het middel wordt sindsdien gegeven aan mensen die met corona in het ziekenhuis liggen en extra zuurstof nodig hebben. Ook in Nederland wordt het gebruikt. Door dit medicijn zouden mensen met corona sneller herstellen, maar het wordt alleen gegeven aan ernstig zieke coronapatiënten. Toch adviseerde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in november nog om het middel niet meer te gebruiken. Volgens de WHO heeft remdesivir geen belangrijk effect op de gezondheid van patiënten, hoe ziek ze ook zijn. Dit advies kwam er naar aanleiding van vier internationale onderzoeken onder meer dan 7000 mensen die met het coronavirus in het ziekenhuis lagen. Ook het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) noemt het ‘geen wondermiddel’.
Vitamine C en Vitamine D
Een bewezen effectief medicijn tegen het coronavirus is er dus nog niet. Al wordt daar nog steeds wel veel onderzoek naar gedaan. Ook is er geen bewijs dat zelfzorgmiddelen, zoals pijnstillers en vitaminen de kans op corona kunnen verminderen. Een pijnstiller zoals paracetamol helpt het virus niet te genezen, ze kunnen alleen klachten onderdrukken. Ook vitamine C, dat vaak getipt wordt, is geen wondermiddel. Het zou ervoor zorgen dat je minder klachten ervaart als je besmet raakt, maar daar is geen bewijs voor. Alleen vitamine D wordt door artsen en wetenschappers steeds vaker genoemd vanwege de positieve effecten. Als je voldoende van deze vitamine binnenkrijgt, houd je je weerstand beter op peil en dat zorgt er automatisch voor dat je beter beschermt bent. Al zijn er ook weer studies die dat tegenspreken.