Als we het over medicinale olie hebben, is vooral hennepolie populair en bekend. Toch zijn er meer oliën die pijnstillend, ontspannend of ontstekingsremmend kunnen werken. Maar wat zijn eigenlijk de verschillen tussen etherische, essentiële en medicinale oliën? Gezondheidsdeskundige Hetty Crèvecoeur geeft antwoord op vier prangende vragen.
Over oliën bestaan nogal wat misverstanden. Niet heel vreemd, als je weet dat er talloze soorten zijn, van medicinale en essentiële tot ‘gewone’ keukenoliën. Toch zijn er belangrijke verschillen.
Wat is een medicinale olie?
Hetty Crèvecoeur, gezondheidsdeskundige: “Medicinaal of geneeskrachtig betekent dat je er een specifieke kwaal mee kunt aanpakken. Ik zie een olie als medicinaal als het een positieve invloed kan uitoefenen op een klacht of ongemak. Zoals etherische lavendelolie je helpt ontspannen en CBD-olie je beter laat slapen.”
Wat is het verschil tussen essentiële en etherische oliën?
“Essentiële oliën en etherische oliën zijn twee benamingen voor hetzelfde product. Soms wordt een olie omschreven als een essentiële olie, omdat het dan rechtstreeks uit het Engels is vertaald. Het zijn vluchtige, aromatische stoffen uit plantmateriaal die snel vervliegen. Daarom worden dit soort oliën meestal verdampt om ruimtes een aangename geur te geven. Deze oliën worden ook in massageolie gebruikt. De slijmvliezen van de neus en de huid kunnen de werkstoffen van dit soort oliën opnemen waardoor ze in het bloed terug te vinden zijn. Daarmee kunnen ze dus ook een medicinale werking hebben.”
Kunnen geperste keukenoliën, zoals olijfolie, ook medicinaal zijn?
“Nee, ik zou olijfolie niet zozeer een medicinale olie noemen. Je zet olijfolie niet snel in als medicijn bij bijvoorbeeld hart- en vaatziekten. Olijfolie is meer een voedingsstof met waardevolle bestanddelen voor onze gezondheid, maar is niet direct genezend. Er zijn andere oliën en vetten die wel een duidelijk geneeskrachtig effect op het lichaam hebben.”
Welke oliën zijn dat?
“Lijnzaadolie bijvoorbeeld. Lijnzaadolie heeft een duidelijk effect op de darmen en kan gebruikt worden bij obstipatie. Kokosolie kun je ook een medicinale olie noemen. Deze bevat onder andere caprylzuren die een anti-virale en schimmeldodende werking hebben en kan om die reden ook ingezet worden bij darmproblemen. Een ander voorbeeld is teunisbloemolie. In deze olie zit het vetzuur GLA en dat helpt bij menstruatieklachten en eczeem.”
Deze oliën moeten zeker in je EHBO-kit zitten
Medicinale olie of niet, deze drie oliën horen thuis in je EHBO-kit:
- Kokosolie. “Dit is de meest veelzijdige olie; je kunt ermee bakken en braden op hoge temperaturen. Kokosolie heeft een gunstig effect op de bloedsuikerspiegel en stabiliseert deze. Hij gaat schimmels en virussen tegen en je kunt hem daarnaast perfect gebruiken om je huid en haar te verzorgen. Kokosolie houdt je huid glad en soepel en is een ideaal haarmasker. Je kunt deze olie zelfs als glijmiddel gebruiken.”
- CBD-olie. “Iedereen heeft weleens een stressmoment of een nacht dat je maar niet in slaap komt en blijft woelen. CBD-olie biedt dan uitkomst. Het werkt bijna direct rustgevend en werkt goed om beter te kunnen slapen. Lees altijd de bijsluiter, want CBD-olie is niet voor iedereen geschikt.”
- Etherische olie van citroen. “Deze olie kun je met een verdamper verspreiden en heeft een instant activerend effect en geeft je huis een subtiele, frisse geur. Je kunt het ook toevoegen aan het water waarmee je je huis schoonmaakt. Ben je misselijk? Dan kun je een paar druppels op een zakdoek doen en daaraan ruiken.”