Over weinig zaken kun je zo piekeren als je gezondheid. Gelukkig is er Gezondnu’s medisch team. In Spreekuur stellen lezers hun vragen over de verschillende gezondheidsonderwerpen. Deze keer de vraag van Fleur: ‘Sociale gelegenheden kosten me vaak veel energie. Hoe kan ik hier beter mee leren omgaan?’ We vroegen het aan Lidewy Hendriks, psycholoog bij MIND Korrelatie.
“Het verschilt per persoon welke aspecten veel energie kosten. Probeer eens na te gaan of het vooral het praten over koetjes en kalfjes is, de geluiden van verschillende gesprekken door elkaar heen of dat je juist moeite hebt met de vragen die je gesteld worden. Zo zijn introverte mensen bijvoorbeeld geneigd om zich minder te uiten. Ze zeggen minder wat ze vinden of voelen en zijn daardoor ook minder geoefend in het praten met anderen of het praten over bepaalde onderwerpen. De machine van de sociale vaardigheden is minder goed geolied, zeg maar. Dat wil niet zeggen dat ze het niet kunnen, maar het gaat niet automatisch. Introverte mensen moeten meer uit hun ‘comfortzone’ stappen en dat kost energie. Misschien is dit bij jou ook het geval.
1. Vul je leven met energiegevers
Het is voor iedereen, introvert of extravert, slim om je sociale leven te vullen met mensen die je in je leven wilt hebben. Mensen met dezelfde soort waarden bijvoorbeeld. Of mensen die je energie geven of stimuleren, een gevoel van vriendschap of veiligheid geven. Je kunt ook letten op hoe je je voelt na een afspraak of contact met iemand. Voel je je meer opgeladen of juist uitgeput? Als het wel iemand is die je heel aardig vindt, dan kan het zijn dat je uitgeput bent omdat je het spannend vond. Maar als het goed is en die persoon is ook echt aardig, dan ben je tijdens het contact op je gemak geraakt en voel je je juist beter naderhand. Blijf je met een akelig gevoel of negatieve gedachten achter, dan mag je best kritisch kijken naar de relatie die je met diegene hebt.
2. Afspreken met activiteiten
Een tip voor introverte mensen is om tijdens een afspraak samen een activiteit te ondernemen in plaats van alleen iets te gaan drinken of eten en dus veel moet praten. Bij activiteiten, liefst die je zelf ook leuk lijken, hoef je minder te praten en bouw je toch een band op. Het praten gaat dan ook makkelijker, omdat je het kunt hebben over wat je aan het doen bent.
3. Doseer je energie
Het kan ook zijn dat je niet goed weet hoe je je energie het beste kunt doseren en daardoor weinig overhoudt voor sociale afspraken. Dit kun je leren door pauzes in te lassen voordat je er zelf aan toe bent of eraan denkt. Dus een herinnering in je telefoon te zetten en dan jezelf dwingen om vijf minuten pauze te nemen. Als je dat een dag doet, kun je aan het einde van de dag zien of je energiepeil hoger ligt dan anders. Vaak zijn mensen die energie niet goed doseren gewend om te kijken naar het afmaken van een taak: ‘Ik ga nog heel even door, dan is dit af en dan voel ik me beter’. Maar dan dient de volgende taak zich alweer aan en die doe je dan ook nog ‘eventjes’. En als je dan toch zo lekker bezig bent, doe je dat andere ook nog even. Zo ga je maar door. Je grenzen bewaken, kun je pas wanneer je je grenzen kent. Daarvoor is het goed om op je lichaam te letten. Hoe voel je je, worden je voeten moe nu je al een uur rondgelopen hebt? Krijg je wat kramp in je schouder en knijp je met je ogen nu je al een tijd achter de computer zit? Dan ben je al over je grens heen en is het de hoogste tijd om pauze te nemen.
4. Las toiletpauzes in
Het kan ook helpen om even alleen te zijn. Als je veel mensen of geluiden om je heen hebt, is het lastiger om bij jezelf stil te staan. Toiletpauzes zijn goede momenten om even bij jezelf te checken hoe je lijf ervoor staat. Als je onderzoekt waar bij jou het probleem zit, kun je je de volgende keer beter voorbereiden op een sociale situatie, doseren of kiezen naar welke je wel en niet gaat.”
Meer spreekuurvragen met antwoorden van deskundigen lees je in Gezondnu.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.