We kauwen gemiddeld op 350 kauwgompjes per jaar. Kortom; we kauwen wat af. Wat veel mensen niet weten, is dat kauwgom een hoge bloeddruk kan veroorzaken. Hoe komt dit? En op welke ingrediënten moet ik letten? gezondNU zocht het voor je uit. Lees verder voor de antwoorden.
Kauwgom is oeroud. De oude Grieken gebruikten het al om hun tanden schoon te maken en voor een frisse adem. Hiervoor haalden ze stukjes hars van een boom. Ook de indianen kauwden op kauwgom puur uit de natuur, het kleverige sap uit een boom. Alleen wisten we toen nog niet dat kauwgom ook bloeddruk verhogend kan werken. ‘Gebruik je kauwgom?’, is één van de eerste vragen die een arts stelt aan iemand met een hoge bloeddruk of wanneer je veel vocht vasthoudt. Iets om voor het kauwen rekening mee te houden.
Waarom kan kauwgom je bloeddruk verhogen?
De zoetstof glycyrrhizine zorgt ervoor dat kauwgom lekker smaakt. Dit is 30 tot 50 keer zo zoet als suiker, maar niet schadelijk voor de tanden. Het wordt uit de wortel van de zoethoutstruik gehaald en gebruikt in kauwgom, zoethoutthee, hoestdrank en meer. Glycyrrhizine verandert in het maagdarmkanaal in glycyrrhetinezuur, dat komt in de bloedbaan terecht. Hierdoor stijgt de concentratie cortisol in de nieren. Dit is een hormoon dat gemaakt wordt in de bijnieren en waardoor de nier natrium (zout) vasthoudt. Hoe hoger het cortisol, hoe hoger de bloeddruk dus. Ook kun je hierdoor meer vocht vasthouden.
Hoeveel kauwgom is gevaarlijk?
William van Houtum en Catherine Jurgens, internisten bij het Spaarne Ziekenhuis: “Tegenwoordig is er steeds meer bekend over de oorzaken van een hoge bloeddruk. Niet alleen zout is hierbij een boosdoener. Daarnaast zitten er ook andere stoffen in onze voeding die de bloeddruk kunnen verhogen. Een van deze stoffen is glycyrrhizine. Deze stof is een extract van zoethoutwortel en wordt in vele producten gebruikt als een zoete smaakstof. Naast kauwgom met dropsmaak, zit het voornamelijk in vele soorten drop, zoethoutthee, sterrenmixthee, hoestdrank, keelpastilles en andere producten met een dropsmaak. Het is dus zaak om goed te kijken op de verpakking of er glycyrrhizine in zit. Het zit niet zozeer in de dosering, als wel in het continue gebruik van deze producten. Daarbij is de gevoeligheid per persoon erg wisselend. Dit is dus de reden waarom er steeds vaker door de arts wordt gevraagd naar het wel of niet nemen van bovengenoemde producten bij mensen met een hoge bloeddruk. Overigens verdwijnt de hoge bloeddruk meestal als de inname van glycyrrhizine wordt gestaakt.”
De voordelen van kauwgom:
Natuurlijk is geen enkel product zwart-wit. Dit zijn de voordelen van kauwgom:
- Door kauwgom te kauwen, kun je je langer concentreren. Dit bleek uit onderzoek van de Cardiff University.
- Suikervrije kauwgom kan helpen om gaatjes te voorkomen. Deze kauwgom bevat het stofje xylitol en/of sorbitol. Xylitol kan de vorming van speeksel stimuleren, dat helpt zuur te neutraliseren en je tanden te beschermen.
- Bij kinderen die regelmatig kauwgom kauwen is de kans op middenoorontsteking kleiner. Dit komt door de antibacteriële werking.