Stamppot is om van te smullen, zeker als het kwik daalt. En dus grijpen we naar de aardappels, hét ingrediënt dat onmisbaar is. Hoewel … Wij stellen graag vier aardappelvervangers aan je voor. Zodat je lekker kunt variëren, nóg vaker kunt genieten van een stamppot en als bonus ook nog eens minder koolhydraten binnenkrijgt.
De pieper staat in Nederland traditiegetrouw zo’n drie keer per week op het menu. Ze zijn lekker, makkelijk te bereiden, goedkoop en gezond. Allemaal waar! Alleen: er is nog zoveel meer dan aardappel. Ook voor in de stamppot. Ben je dol op stamppot en toe aan een lekkere twist? Of wil je rust brengen in je koolhydratenhuishouding? Vervang de aardappel dan eens door één van deze alternatieven:
Bloemkool
Deze koolsoort is gezond (want: vezels en calcium), bevat weinig calorieën en heeft een lage klimaatbelasting. Door de neutrale smaak past die perfect in een stamppot. Zet dus een bloemkool-stamppot op het menu. Snijd de bloemkool in kleine roosjes en de stronk in plakjes (ja, je kunt de hele bloemkool gebruiken). Kook de groenten beetgaar en pureer de bloemkool.
Lekkere combinaties met bloemkool
• Broccoli + zongedroogde tomaten + feta
• Wortel + ui + bosui + kerriepoeder
• Rucola + tomaat + blauwe kaas + pecannoten
• Andijvie + hüttenkäse
Knolselderij
Dat deze knol onder de vergeten groenten valt, betekent niet dat hij niet thuishoort in je stamppot. Met zijn lichtzoete smaak is knolselderij een heerlijke aardappelvervanger. Je kunt de knol in blokjes snijden, 15 tot 20 minuten laten koken en stampen maar! Ook voor een koolhydraatarme puree is knolselderij een aanrader.
Lekkere combinaties met knolselderij
• Spinazie + ui
• Wortel + zuurkool + kaas
• Appel + bosui + brie
Pompoen
We maken er soep van en zetten het als decoratie op tafel. Maar pompoen past ook perfect in een koolhydraatarme stamppot. Snijd de oranje kalebas in blokjes en kook ze gaar. Stamp daarna de pompoenblokjes tot stamppot.
Lekkere combinaties met pompoen
• Boerenkool + spekjes
• Geitenkaas + rucola + paprikapoeder + pompoenpitten
• Knolselderij + spinazie + feta + ei + spekjes
• Zuurkool + prei + rode ui + kaas
Koolraap
Tussen oktober en april vind je deze kool in de supermarkt: de koolraap, de broer van de koolrabi. De smaak heeft iets weg van zoete aardappel. Deze ondergewaardeerde knol zit vol vitamine B1, B2 en de mineralen calcium en ijzer.
Lekkere combinaties met koolraap
• Tomaat + champignons + boerenkool + ras el hanout + kaas + ui
• Andijvie + vlees naar keuze
• Wortel + rode ui + komijn + rundvlees + yoghurt
Zin gekregen in een lekkere stamppot? We geven je een handig stappenplan, zodat je de perfecte stamppot kunt maken.